Ново 20: САЩ правят стратегия за Черно море

Свят
„САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите.“

Това заяви пред БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

 

„Стратегия. Знам, че е почти готова. Тя няма да бъде публичен документ. Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме“, каза още Панайотов.

 

По думите му България трябва да инвестира във въоръжаване. И, според него, това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

 

„България трябва да инвестира в отбрана. България трябва да модернизира собствените си въоръжени сили, да развива способности, да навакса изпуснатото време, защото много време е изпуснато. Трябва да се модернизираме, трябва да се интегрираме още по-дълбоко в НАТО“, подчерта посланикът.

 

Той припомни, че до края на тази година ще минат първите тестове на новите Ф-16.

Tagged

1 thought on “Ново 20: САЩ правят стратегия за Черно море

  1. Нерде САЩ,нерде Черно море.Да си гледат техните морета и океани,нямат работа тук Като какви ще правят стратегия за черноморските държави. И тук да съсипят тези държави,наали така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *