Нов удар от Пеканов: Още през август щяло да има цени в левове и евро!

България отблизо

Ако бъде одобрено членството на България в еврозоната през юли, от август цените у нас ще бъдат двойни – в лева и в евро. Това обяви вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов в „Събуди се“ по NOVA.

 

Обикновено решението от страна на Съвета на ЕС за влизане се взема през юли, след това през август трябва да се случи въвеждането на цени в лева и в евро.

Основният проблем е, че отделни търговски субекти може да спекулират, за да повишават цените, предупреди вицепремиерът.

Да, тече подготовката, тази седмица министър Велкова бе в Загреб, разговаря с институциите там и черпим опит как да избегнем част от проблемите, които са се случили, потвърди той.

През март или април ще поискаме доклад от Европа, който да каже дали сме готови за членство в еврозоната. Всичко зависи от това дали ще бъдат покрити двата оставащи критерия – инфлацията, която продължава да бъде висока и трябва да спадне допълнително, както и трите закона, които трябва да бъдат приети, за да бъде рамката ни като европейската. Видяхме, че в парламента има мнозинство за еврото, тези закони трябва да бъдат приети, предупреди Пеканов.

За момента датата за членството ни в еврозоната – 1 януари 2024 г., остава, но тези два критерия трябва да бъдат изпълнени в следващите месеци, допълни служебният вицепремиер.

Действително в първите дни от въвеждането на еврото

в Хърватия видяхме спекулации с цените

на места в отделни търговски субекти. Това е основният проблем – отделни търговски субекти да спекулират, да използват тази възможност, за да повишават цените, предупреди Пеканов.

Това означава активиране и ясни политики на различните регулатори в България – Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, още преди въвеждането на еврото ще трябва да вземат сериозни мерки, за да защитят крайния потребител и да не се прехвърля върху него повишение в цената, категоричен бе вицепремиерът.

Той разказа, че в Хърватия се налагат сериозни глоби, което ще доведе до това търговските обекти да не прилагат такива практики. А и информации в медиите ще доведе до натиск това да не се случва и това е допълнителен метод, по който пазарът ще бута цените надолу, обясни Пеканов.

Източник Марица.бг

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *