Опасен екшън в НС! Депутатите наскачаха, а Петков избяга

България отблизо

Страстите в Народното събрание (НС) ескалираха. 

„Потвърждавам думите си – цената е по-ниска от тази, която купувахме от „Газпром“ и директно ще бъде доставена от американска компания – без посредник“, това заяви премиерът Кирил Петков в Народното събрание.

Депутатът Жечо Станков от ГЕРБ-СДС попита каква ще бъде цената и как въпросните два кораба с газ, договорен от САЩ, ще бъдат внедрени у нас.

 

„Това, че не сте открили начин как тези кораби да бъдат вкарани в газовата ни система… то значи че нямате необходимата информация. Ще ви я дам“, отвърна му премиерът.

Освен това Петков допълни: „Мога да уверя всички, че двата кораба ще бъдат вкарани в енергийната система на цена под тази на „Газпром“, но отново не каза каква точно е цената.

Станков го репликира, че само защото е отишъл до Одрин и е видял, че паламудът е по-евтин там, то това не значи, че и тук ще е на същата цена – правейки асоциация с американския газ.

„Наистина признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция. Съжалявам!

Но това, което искам да ви уверя е, че всъщност през цялото време се опитваше да ни се казва през годините, че нямаме диверсификация, защото газовата връзка с Гърция не е направена. Е, ние сега ще докажем, че диверсификация я е нямало не защото не е могло, а защото е нямало желание за това“, отвърна Петков.

„Това, което стана ясно на всички партньори в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, че един от основните инструменти на руската външна политика е използването на корупция. През корупция режимът на Путин успява да влияе на чужди държави и чужди правителства.

 

Нека го кажа така – да построиш Руски поток и дадеш толкова много пари… ясно всички са били в тази корупционно мотивирана схема.

Единственото, което аз знам е, че когато се срещнах с US Treasuryте (Министерство на финансите на САЩ) споделиха, че Магнитски като прилагане в чужда държава е най-мащабен в България в този момент и един от тримата души в този списък е г-н Делян Пееевски. Там специално казаха неговото име като един от тримата, които са на този лист“, заяви Петков на питане, свързано с изказването му за „Южен поток“, което се каза поредния гаф, защото такъв поток няма.

„Колегата Пеевски си е обжалвал изявление за Магнитнски. Явно за Кирил Петков нито Конституцията, нито законите на страна са важни“, това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дебатите вървяха с пълна сила до момента, в който на парламентарната трибуна излезе Десислава Атанасова от ГЕРБ. По незнайни причини изказването й бе прекъснато, а зам.-председателят на НС Мирослава Иванов от „Продължаваме промяната“ (ПП) заяви, че ще даде почивка, за „да се успокоят страстите“.

 

„Ама каква почивка? Ние сме в блиц контрол! Тук почивки няма“, отсече Атанасова.

Това провокира колегите й от ГЕРБ, а също така и депутатите от ДПС, да наобиколят парламентарната трибуна. Започнаха разговори на висок тон, едва не се стигна до физически сблъсък.

А на фона на напрежението в НС премиерът Кирил Петков с типичната му усмивка започна да води телефонен разговор – така и не стана ясно с кой говори той.

Въпреки всичко депутатите излязоха в почивка.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.