Опитът за покушение: Роберт Фицо е в съзнание след дълга операция

Свят

Словашкият премиер Роберт Фицо, който в сряда беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след операция, продължила няколко часа, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Словашкият вицепремиер и министър на околната среда Томаш Тараба заяви, че животът на премиера Роберт Фицо, който оцеля при опита за убийство, вече не е в опасност. „Мисля, че в крайна сметка ще оцелее, в момента няма опасност за живота му“, цитират думите му редица медии.

Той направи това изявление след успешната операция, продължила 3 часа и 40 минути в болницата в град Банска Бистрица, съобщи телевизионният канал TA3, позовавайки се на източници. Все пак премиерът е поставен в изкуствена кома, в която ще остане 24 часа.

Първоначално се съобщаваше, че е изгубил много кръв в коремната област, но впоследствие източници уточниха, че най-важните артерии не са увредени и загубата на кръв не е толкова критична, колкото се смятало. ТАЗ добави, че състоянието на Фицо се стабилизирало и той общувал с лекари. Според телевизията този факт дава надежда, че тежко раненият Фицо ще се възстанови след покушението.

В лечението на премиера участват най-добрите лекари в Словакия.

По-рано миналата вечер по официална информация е имало опасност за живота на 59-годишния политик. Оттогава няма ново изявление или разяснение от правителството.
Фицо беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова.

Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив. Медиите съобщиха, че съпругата на предполагаемия стрелец е била разпитана в полицията.

Източник: Дарик нюз

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *