Орбан за Тръмп: Няма да даде пари за Украйна, ако спечели

Свят

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Доналд Тръмп „няма да даде нито стотинка за украинско-руската война“, ако спечели президентските избори в Съединените щати.

В интервю за M1 той нарече Тръмп „човек на мира“, чиито планове за насърчаване на мира съвпадат с тези на Унгария.

„Той беше първият президент от много време, който не започна война по време на мандата си. Знаем от неговото президентство, че той е човек на мира и сега той не крие своите възгледи, той ясно даде да се разбере, че целта му е да внесем мир във войната между Русия и Украйна и ние не искаме нищо по-малко от мир и прекратяване на огъня“, каза Орбан.

Унгарският премиер смята сегашното правителство на САЩ, както и ръководството на Европейския съюз и най-големите страни-членки на ЕС, за „провоенни“. Той също така уверява, че Тръмп „няма да даде нито стотинка за украинско-руската война“, ако спечели.

Припомняме, че Орбан подкрепи опита на своя дългогодишен съюзник да се върне в Белия дом след среща с него във Флорида.

Двамата обсъдиха „широк набор от въпроси, засягащи Унгария и Съединените щати, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защита на суверенитета на всяка нация.

Орбан отдавна е в противоречие с колегите си членки на Европейския съюз по редица въпроси, включително отказа да изпрати оръжие на Украйна и поддържането на икономическите връзки с Москва, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г.

Според унгарският премиер завръщането на Тръмп в Белия дом може да донесе мир в Украйна. Имаме нужда от лидери в света, които са уважавани и могат да донесат мир. Тръмп е един от тях, посочи Орбан.

Орбан, на когото се възхищават много консерватори в Съединените щати заради твърдата му политика по отношение на имиграцията, схемите за подпомагане на семейството и гласната позиция по отношение на националния суверенитет, отбеляза, че по време на президентството на Тръмп 2017-2021 г. в Близкия изток е имало мир а също и в Украйна. Той изрази мнение, че ако е Тръмп е бил преизбран през 2020 г. войната в Украйна нямаше да се случи.

Американският президент Джо Байдън в събота критикува съперника си за срещата му с Орбан, като каза, че унгарският премиер „цели диктатура“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *