Осман Октай каза кой е истинският враг на Бойко Рашков и защо борбата ще е трудна

България отблизо
Българските власти трябва да озаптят мъжката секретарка на Ахмед Доган – Мустафа Карадайъ. Трябва да носи наказателна отговорност за провокиране на етническо напрежение. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още сподели той:

     Защо ДПС припознаха шефа на МВР Бойко Рашков като техен най-голям враг?

 

С неговото назначаване за служебен министър на МВР, той бе натоварен с нелеката задача да ограничи купуването на гласове и контролирания вот в България. Със своите действия Рашков разобличи не само дребните брокери, но и дейността на местните феодали, които организират целия този процес. Голяма част от този контролиран вот на практика бе пресечен именно след действията на полицията. Стана ясно също така, че  политически играчи, които винаги са разчитали на контролирани гласоподаватели, са основно от ДПС и ГЕРБ. Оказа се, че те през цялото време са действали в единодействие. Това предизвика остра реакция  от страна на двете политически партии. ДПС загубиха много гласове от твърдия си електорат. Получиха около 180-190 000 гласа за първи път. Компенсираха ги до 320 000 с гласове от Турция и от циганските квартали, особено на Северозападна България. В това противопоставяне виждам голяма опасност за страната ни.

 

      В какво се състои тя?

 

По-сериозната част от акцията срещу Бойко Рашков е заиграването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ с опасната етническа карта. След като чух неговите последни изявления, смятам, че той трябва да бъде озаптен от българските власти. Той си играе с етническата карта, която е една от най-опасните не само у нас, но и на Балканите. Би трябвало да носи дори наказателна отговорност за провокиране на етническо напрежение в България. И то с всички публични изяви.

 

       Защо го правят точно сега?

 

Винаги модела „Доган“, чрез етнизирането на присъствието си в публичното пространство, се опитва да прикрие своите т- нар. обръчи и мафиотски кръгове. Винаги съм казвал, че тактиката им е простичка –пипнете ли Доган, заплашвате етническия мир. Пипнете ли хора около Доган с разобличаване на различни мафиотски канали, значи заплашвате етническия мир. Този модел Ахмед Доган го прилага чрез поредната си мъжка секретарка – Мустафа Карадайъ. Вижда се, че го прави много агресивно.

 

       Как си я обяснявате?   

 

По един единствен начин – с разкритията както на Бойко Рашков, така и с тези на Кирил Петков и Асен Василев за разграбването на държавата по различни схеми. Всичко това още повече раздразни ДПС. И днес, когато Петков е премиер, се разбра намерението му за сериозна съдебна реформа – както с промяна в дейността на КПКОНПИ, така й чрез закриване на бухалките на мафията – специализирания съд и специализираната прокуратура.  Има сериозно намерение да се преструктурира държавното обвинение и да се отстрани най-сериозния чадър на модела „Доган“ – Иван Гешев. Всичко това постовя в заплаха този модел. Доган бе осветен от кукловодите си, че е мажоритарен собственик на ТЕЦ-Варна. От там идва голямата заплаха да него и за всички феодални  величия на ДПС в общините. Те тепърва очакват да бъдат разобличени за източване на европейски фондове. Тук влиза и цялото семейство на Мустафа Карадайъ.

 

       Защо го споменавате лично?

 

Той е заинтересован с къщите за гости, със закупуването на огромни имоти. Тези хора са заплашени от разследванията, които ще започне бъдещата преструктурирана Антикорупционна служба. Съвсем нормално ще бъде да ги попитат откъде и как са придобили богатствата си. Доган трябва да каже откъде е имал средствата, за да купи 2/3 от активите на ТЕЦ-Варна. Той трябва да отговоря за енергийни проекти, за собствеността на „Росенец“, за хотела в Девин, за Сараите в столичния кв. „Бояна“. Разбира се, че всичко това представлява заплаха за тях. Страхуват се от подобни разследвания, защото чрез развяване на етническата карта досега те се считаха за недосегаеми. Точно затова през годините си позволиха да контролират много процеси. Не случайно около Доган бяха приобщени голяма част от мафиотските групировки.

 

Интервю на Катя Илиева 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *