От последните минути: „Екзекта“ сериозно размести три партии часове преди вота

България отблизо

За национален парламент на 9 юни т.г. категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). На европейските избори са категорични, че ще гласуват 3% по-малко, като очакваната активност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предишните евроизбори, които се проведоха през май 2019 г.

Това сочат данните от социологическо изследване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода от 30 май до 4 юни 2024 г., като при него са интервюирани 1050 пълнолетни български граждани чрез пряко полустандартизирано интервю „лице-в-лице“.

 

Според социолозите формулата на сегашните избори „2 в 1“ проработва за малко по-голям интерес на хората към евровота.

„Интересът на българите към изборите, обаче, може да се върне само след вот, който води до добре работещ редовен кабинет, изпълняващ пълен управленски мандат. Докато това не се случи, хората у нас ще имат усещането, че гласуването е ненужно усилие, което не си струва“, допълват от „Екзакта Рисърч Груп“.

29,1% от българите заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% – на европейските избори.

От данните им става видно, че с преференция и на двата вида избори ще гласуват по-често избирателите, принадлежащи към твърдите ядра на ПП-ДБ, на ИТН и на ГЕРБ.

Електорални нагласи за парламентарните избори към 4 юни 2024 г.:

„От началото на кампанията до последната й седмица регистрираме лек ръст на електоралната тежест на „Възраждане“, на ДПС и на ИТН. В сравнение с началото на кампанията, към 4 юни е налице известен спад в електоралната тежест на ПП-ДБ. Това прави възможно в самия край на кампанията да се увеличи още преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ“, коментират авторите на изследването.

Според тях някои от новосформираните коалиции и партии са успели в хода на предизборната кампания да привлекат вниманието на младите хора. Те са породили интерес и сред част от разочарованите и апатичните избиратели.

„С добри резултати във финалната фаза на кампанията влизат „Синя България“ и „Солидарна България“, а политическа подкрепа в хода на кампанията печелят още политическите партии МЕЧ и Величие“, допълват от „Екзакта Рисърч Груп“.

Социологическите данни показват, че ГЕРБ е сигурният победител на предстоящите парламентарни избори.

„Ако търсим изненади на предстоящия на 9 юни парламентарен вот, те биха могли да дойдат в самия изборен ден от задаващата се безмилостна битка между три партии за второто място – ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС. Предвид малката дистанция между тези три формации, са възможни всякакви размествания в подреждането между второто и четвъртото място“, коментират анализаторите.

Електоралните нагласи за евроизборите към 4 юни 2024 г.:

„ПП-ДБ и „Възраждане“ е възможно да имат по-висока електорална тежест на евровота, отколкото на парламентарните избори. ГЕРБ, ДПС и по-малките партии (включително новите по-малки формации) е възможно да получат по-ниски дялове подкрепа на евровота, отколкото на парламентарните избори“, смятат още от „Екзакта Рисърч Груп“.

Според тях лидерството на ГЕРБ и на евровота не стои под въпрос, като в същото време второто място за ПП-ДБ на евроизборите изглежда малко по-сигурно от това на парламентарните избори.

 

 

Настоящото национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп“ е проведено в периода от 30 май до 4 юни 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице-в-лице“.

Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%.

Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп“, като част от изследователската програма на агенцията.

Забележка: Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта“ не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *