Пак ни прецакват: Вижте как правителството се е опитало да вкара плана за еврото, без да се договори с партньорите

България отблизо

Почти криминален опит за одобрение на Националния план за приемане на еврото в България пробвали премиерът Кирил Петков и Асен Василев, разкриха депутати от властовата коалиция, пише „Труд“.

От “Промяната” изненадали министрите в кабинета и депутатите на БСП, ИТН и ДБ с дневен ред за заседанието на Министерския съвет в четвъртък, където сред многото точки имало такава под №33 Проект на решение за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в Република България.

“Такъв документ не е влизал в парламента”, отсече финансистът на БСП проф. Румен Гечев. От опозицията директно нарекоха скритите действия на кабинета “поредната афера на аматьорщината”.

“Междувременно от ИТН също с изумление разбрали, че кабинетът ще гласува толкова сериозна точка без темата да е обсъждана дори в коалицията.

Нито един финансов експерт извън хората на Кирил Петков не знаели за гласуване на решението, което отвори ново напрежение сред управляващото мнозинство.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански беше принуден от името на парламентарната група на ИТН да направи остра декларация от трибуната на Народното събрание.

“Надявам се, че коалиционните партньори не са забравили и няма да е необходимо да им напомням, че за всички тях един от приоритетите им е приемането на еврото след “мащабна разяснителна кампания”, така както е записано и в коалиционно споразумение”, заяви Каримански.

“Преди двадесет дни тази тема бе повдигната и всички парламентарни групи бяха много загрижени за необходимостта от въвеждането на еврото.

Странно е, че нито в Комисията по Бюджет и финанси, нито в парламентарната зала, този план бе представен, така както беше представен на няколко пъти Националния план за възстановяване и устойчивост”, посочи още Каримански в обръщението си към избраниците на “Промяната”, в частност – към премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев.

Финансовият експерт постави въпроса директно, дали “Националния план за въвеждане на еврото е много по-несъществен за правителството, щом се избягва неговото професионално, а и широко обсъждане в Народното събрание”.

Половин час след като Каримански изчете декларацията на ИТН, в кулоарите на парламента се заговори, че 33 точка е изтеглена от дневния ред на правителственото заседание.

Малко по-късно пък от “Продължаваме промяната” разпространиха покана за дебат до председателите на всички парламентарни групи в 47-ото НС, посветен на деня на Европа 9 май.

А от всичко личеше, че темата е формулирана набързо и вероятно за замазване на големия гаф: “За и против въвеждането на еврото в България”.

Любомир Каримански, ИТН, председател на бюджетната комисия на 47-ото НС: Няма анализ за ползите и негативите

На днешното заседание на МС е предвидена точка за приемане на Национален план за въвеждане на еврото в Република България.

Важно е да се отбележи, че интегрирането на страната ни в Еврозоната е политически и икономически проект, който зависи от правителството, както и доколкото е необходима законодателна подкрепа от парламента.

Но това съвсем не означава, че парламента не трябва да бъде информиран за подробностите и процесите по така предложения Национален план за въвеждане на еврото.

В споразумението за коалиционно управление се предвижда да се изготви анализ на ползите и негативите от въвеждането на еврото. Към днешна дата, до колкото ни е известно, такъв анализ не е входиран в НС.

А такъв анализ би трябвало да е наличен, тъй като процесът на подготовка за членството на РБ в Еврозоната е стартирал отдавна. Например, влизането на лева в Механизма на обменните курсове II и присъединяването към Банковия съюз чрез тясното сътрудничество с Европейската централна банка по линия на надзора над част от банковата система в страната.

Аркади Шарков, макроикономист: Kупуваме билети за „Титаник“

Добре, че информацията е трудно да се спре в наше време, иначе отново щяхме да видим решения взети “на тъмно”, такива, на които бяхме свидетели при предишната власт. Такива, за които сегашните гарантират, че няма да има. Дочува се, че даже е било обещано на плановиците в Брюксел и Франкфурт, че планът ще мине тихомълком днес (05 май, б. р.).

Добре е, че поне някой в пленарната зала се задейства. Еврозоната се тресе, а ние купуваме билети за “Титаник”.

Стоян Панчев, финансист, пред “Труд”: Скандал! Изисква оставката на финансовия министър веднага!

Това е скандал. Вижте, темите в общественото пространство са война, дали ще пращаме оръжие, евакуация, газови цени, но в същото време министърът на финансите изключително нагло в 33 точка от дневния ред на заседание на Министерския съвет вкарва смяна на паричната система, което е основното нещо, което поддържа цялата икономика на страната.

За мен това изисква оставка на финансов министър веднага! При едно приемане на План от Министерския съвет трябва да има демократична санкция от обществото, че ние желаем да направим точно сега смяна на паричната система, да премахнем 140-годишния лев и 25-годишния валутен борд и да ги заменим с еврото.

И то това да стане сега – в момент, в който имаме най-голямата инфлационна криза в историята на еврозоната. Това е първият въпрос, на който трябва да бъде отговорено.

Дали изобщо и дали сега ще се прави този преход към различна парична система. За да стигнем до отговора, трябва да минем през официален анализ и на БНБ, и на министерство на финансите, относно плюсове и минуси на влизането ни в еврозоната в този конкретен момент.

Второ, трябва да има голяма обществена дискусия, в която да участват представители на научните среди, на БНБ, на МФ, от различни обществени организации, политици. Чак след това да се стигне до дискусия в парламента и накрая Министерския съвет да приема план.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *