Песков отряза Украйна, а Лавров обясни може ли изобщо да има преговори!

Свят

Преговорите за Украйна трябва да се водят преди всичко с Вашингтон, тъй като Киев действа „по заповеди отвън“, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Очевидно е, че решаващият глас принадлежи на Вашингтон. Невъзможно е да се говори за нещо, например с Киев“, каза говорителят на Кремъл в интервю за канала „Россия-1“.

Песков обясни, че „има президент в Киев, легитимният президент на Украйна г-н Зеленски, и е възможно да се постигнат някакви споразумения с него въз основа на опита от март, но тези споразумения не струват нищо, защото по нареждане отвън те могат да бъдат незабавно отменени.“ „Съответно най-малкото трябва да говорите с някого, заедно с неговия вдъхновител, лидер и така нататък“, подчерта говорителят на Кремъл.

Руската страна все още е готова за преговори за разрешаване на ситуацията в Украйна, каза руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от „Интерфакс“

Готовността на Русия, включително на нейния президент Путин, за преговори остава непроменена„, каза Лавров в интервю за филма „Светът на ръба. Уроци от Карибската криза“, излъчен по Първи канал.

Според министъра „през ​​последните шест месеца е имало няколко инициативи от страна на американците и някои други западни колеги, които са поискали телефонни разговори с руския лидер“.

„Със същата молба към мен са се обръщали и някои външни министри. Винаги сме се съгласявали, винаги ще сме готови да изслушаме евентуални предложения за намаляване на напрежението на нашите западни колеги“, каза руският външен министър.

По думите му руската страна „винаги е готова да изслуша нашите западни колеги, ако отправят нова молба за организиране на разговор„.

Ако към нас не се обърнат с реалистични предложения, основани на принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите, насочени към намиране на компромиси и балансиране на интересите на всички страни в този регион, както винаги е било в миналото, нещата няма да проработят„, каза Лавров.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *