Петдесет и трети ден на протести: Протестиращи и полиция се сблъскаха челно!

България отблизо

До спречкване между протестиращи и полиция се стигна в 53-ата вечер на антиправителствени демонстрации в София.

Първият конфликт възникна по време на шествието между пл. „Независимост“ и Орлов мост, с което завършва всяка протестна вечер, предаде БНР.

Протестиращите се опитаха да минат загражденията между бившия Партиен дом и Националната художествена галерия, но бяха спрени от полицаите. След това афектиран мъж се обърна към полицай с обидно определение и отведен настрани. Това накара други мъже да се втурнат да го защитават. В последствие мъжът се извини и беше пуснат.

С намесата на адв. Хаджигенов от организаторите и други протестиращи напрежението беше преодоляно. Шествието стигна до Орлов мост и протестът завърши.

Основният призив на протеста тази вечер към всички, които искат оставката на правителството и главния прокурор е – да се включат в Националния протест на втори септември.

Недоволните, по традиция започнаха да се събраха около 19:00 ч. пред Президентството. Малко преди това мъж запали две димки, като една от тях хвърли към Министерски съвет. Не се стигна до напрежение. Протестиращите изпълниха площада около фонтана пред президентството. Сред тях имаше много младежи, семейства с малки деца, велосипедисти.

В последните дни всички събирания минават под знака на мобилизацията за големия протест на втори септември, наречен „Велико народно въстание“, когато депутатите се връщат на работа.

Те призоваха присъстващите да ги разлепят из града и да осведомят гражданите какво ще се случи на 2 септември. Ще ги пометем, заяви Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио. „Ще са нужни много метли, за да пометем толкова много боклук. За това сме виновни всички ние, включително и аз. Боклукът се натрупа, защото чакахме 11 години“, каза той.

Организаторите призоваха за масов протест на 2 септември от 8.00 часа на площад „Независимост“, когато се очаква депутатите да започнат новата си сесия.

На 2 септември ви определям среща тук, заяви Ренета Инджова, бивш премиер на страната. Чака ни дълъг маратон, допълни тя.

Певицата София изпълни от сцената песента си „Син талисман“. Като преди това обяви, че и тя е добра в чистенето.

Днес ни пя певица от Перник, а в сряда чакаме винкели от Перник, каза пред множеството адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“. Той предупреди, че битката срещу корупцията няма да е лесна. Хаджигенов призова хората да си повтарят, че не ги е страх, за да победят на 2 септември. След словото му беше пуснат химна.

След като изслушаха националния химн, малко след 21 часа, протестиращите се отправиха на шествие по бул. „Цар Освободител“ към Орлов мост.

Остават блокирани кръстовищата на площад „Независимост“ на Софийския университет и „Орлов мост“.

Контропротестът

Тази вечер отново се проведе и контрапротест на бул.“ Ситняково“. Около тридесетина души се събират там с искане за премахване на палатковите лагери и свободно придвижване в центъра на София. Те се определят като граждански патрули, които пазят кръстовището от блокада

Според тях протестите са незаконни и нарушават правата и спокойствието на гражданите.

„Нямат нотариален акт за тези кръстовища, просто да ги изчистят, защото може да се стигне и до сблъсъци. Кои са повече се вижда на избори, когато даваме вота си, а не кои са излезли повече на площадите и кои хвърлят яйца по“.

„Те не са отишли там, за да протестират, а просто да пречат на всички останали“, коментираха участници в контрапротеста.

Целта на хората, които се събират всяка вечер пред Румънското посолство е да не позволят на „метежниците“, както те наричат протестиращите, да блокират и това кръстовище.

Разрешителното им за тези сбирки изтича утре, те смятат да поискат удължаване от Общината.

Категорични са, че всяка вечер ще са тук и ще се противопоставят на беззаконието.

Повечето присъстващи пред Румънското посолство са възрастни хора, има и полиция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *