Петя Банкова: Асен Василев не ми е искал пари, а и аз не съм вземала

България отблизо

Не съм взимала пари. В сауна не съм се срещала с никой. Никой не ми е искал пари, никой не ми е предлагал пари. Асен Василев не ми е искал пари, а и аз не съм вземала пари. Това каза арестуваната шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, докато я водеха с белезници към съдебната зала, предаде репортер на „Фокус“.

Съдебното заседание закъсня с час и половина от първоначално определения час. Мярката за неотклонение на Банкова трябваше да се разгледа още в 13 часа, но запознаване на адвокатите с материалите по производството забави началото му.

В крайна сметка Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Мярката за неотклонение „задържане под стража“ беше постановена и за Стефан Димитров. Според прокуратурата има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, а Петя Банкова може и да се укрие.

 

 

 

СГС поиска „задържане под стража” и за тримата по досъдебно производство от 2024 г. Прокуратурата поддържа искане по отношение на двамата присъстващи. Обвинението обаче нямаше искане към Марин Димитров, който точно преди заседанието се почувства зле и беше приет в „Пирогов”.

 

 

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов с прякор Паскал.

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците. Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”. От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

 

 

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия – Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април.

Припомняме, че обвиняемата Банкова, както и баща и син Марин и Стефан Димитрови, бяха задържани в четвъртък по време на спецакция на ДАНС и КПКОНКИ.

Те и четвъртият, който се издирва Никола Николов – Паскал, са обвинени в организирана престъпна група. Последният от години се спряга за основно лице в един от най-големите контрабандни канали у нас.

Източници: Агенци „Фокус“, NOVA

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *