Пилета – мутанти заляха пазара! Ще ни отговори ли някой какво ядем?

България отблизо

Обръщам се към вас, защото вече не зная към кого. Искам медиите да поставят въпроса какво слагаме на трапезата си и какво ни пробутват в магазините, пише ни читателката Даниела Васева.

Купувам пилешко, защото е по-диетично. Но съм изумена от качеството му. И от вида. В момента в България масово се продават пилешки бутчета, които или са от пилета-мутанти, или от бабите на пиленцата. Две бутчета заемат цяла тава. Което за мен е просто ненормално. При печене отвън кожата се препича, покафенява, а вътре месото остава твърдо, не се отделя от кокала и не може да се дъвче. Дори да слагам фолио, дори да ги варя първо, а после да ги пека, резултатът е същият.

По време на печенето се отделя един пръст мазнина, тежка, лепкава и се налага да я отстранявам с лъжица. И пак остава. Месото не мирише на нищо, докато се приготвя, освен на подправките, които му слагам.  После няма никакъв вкус.

Въпросите ми са няколко. Защо на опаковките с бутчета не пише какъв е произходът им, а само коя фирма ги е опаковала?

Биха ли ми обяснили производителите що за пиле е това, което има бутове като на малко агънце и е жилаво като крава? Пиле ли е изобщо, кокошка, или някаква смесица, хранена по бързата процедура с ГМО продукти?

Защо пилешкото у нас няма вкус и мирис на месо?

Какво значи понятието охладен продукт, като ясно се вижда, че голяма част от бутчетата са били предварително замразени и после размразени? Защо този продукт, ако се остави в хладилника, за да се готви на следващия ден, вече е развален и вони жестоко? 24 часа ли им е трайността?

Попитах във фирмен магазин на българската „Чикън груп“ от какъв произход са разфасовките и магазинерката с половин уста ми отговори – унгарски. Е, как така? Родна фирма, която продава чужда продукция. А нашата къде е? Изнасяме ли я, или изобщо я няма. С производство ли се занимаваме, или с търговия?

Вярно е, че у нас бях избити около 100 хиляди пилци преди няколко месеца под предлог, че има птичи грип и така не се разбра има ли няма ли. Производителите даже не протестираха.

Явно му хванаха цаката и преминаха на внос.

Внос – както и да е. Но защо при нас идват най-големите боклуци на ЕС? Най-дебелите, най-мазните, най-безкусните и най-евтините?

А междувременно пилешкото поскъпна през последния месец с близо лев за килограм.

Някой ще ми обясни ли в каква пародия на държава и икономика живеем?

Даниела Васева, домакиня, майка на две деца

Tagged

4 thoughts on “Пилета – мутанти заляха пазара! Ще ни отговори ли някой какво ядем?

  1. За съжаление ядем всичко друго, но не и това което наистина става за ядене! Търговията ще ни разгони фамилията! Питам само, ако нас ни няма как ще въртят търговия, като няма на кой стоката им да се продава?

  2. Стари пилешки меса от 20 – 30 години, които са били дълбоко замразени, размразяват ги и ги обработват с химикали, придават им вид, но не ѝ вкус, а с какви отрови ги обработват никой не знае, освен че са ГМО, хормонално и антибиотично произведени!

  3. Госпожата смесва истина с емоции и неточности. Пилешкото винаги се разваля бързо при 4 градуса, колкото е в нормален хладилник. Няма вина никой друг освен госпожата, че е закъсняла да го сготви. Огромни са, защото сегашните бройлери са си такива – селекционирани да растат бързо и да стават големи. Мазни са, да. Но като иска постно месо, да купува диви фазани или диви яребици. Дивечът винаги е постен. Нямали вкус. Ами бройлерът не е пилето отпреди 40 години. Жилаво било. Тука послъгва, или не знае да готви. Може и наистина да е купила дърта кокошка, продадена за бройлер, но какво да се прави – мошеници навсякъде. Неизбежно е да се гледат бройлери в сегашните времена. Излиза по-евтино и по-бързо- Ако иска слънчево пиле, струва три пъти по-скъпо. Или се примиряваш с предлаганото, или отиваш на село и си отглеждаш всичко по твой вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *