Политолог: Обществото иска промяна в управлението на страната, но…

България отблизо

Голяма част от българското общество желае промяна в политическото управление на страната.

Но…никой не отчита един сериозен факт. Дали партии, които имат дългосрочна перспектива за развитие и дългосрочни планове за бъдещето, биха желали точно сега да участват в управлението.

Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

По думите му, тъй наречените системни партии не биха искали самоцелно да влязат във властта, тъй като са наясно в какво състояние е държавата:

„Вълната от ентусиазъм за участие в редовно правителство от смислените политици никаква я няма“.

„Прекалено ще е сложна ситуацията и в деня след изборите, за да може някой отсега да прави сигурни прогнози кой ще участва във властта и кой ще остане извън нея. Решението за това е на избирателите“, коментира той.

Според анализатора не е сигурно дали следващото Народно събрание ще успее да излъчи редовно правителство.

В подкрепа на думите си политологът посочи, че предизборната кампания за народни представители е прекалено вяла. Партиите като че ли са се снишили и никой не иска да поеме горещия картоф на управлението.

Същото се забелязва и в кампанията на кандидатите за президент.

„Предизборната кампания за народни представители се движи в познатия коловоз, за жалост и президентската кампания влезе в него. 

Ситуацията е предвидима до степен на досадност, което не съм сигурност, че е от полза на предизборната кампания, но тази предвидимост може да доведе до успокоение в партиите. Дано да дойдат времена, когато протегнатата ръка няма да се приема като проява на слабост“, коментира той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *