Политолог: От Мая Манолова зависи дали ГЕРБ ще се сгромоляса и ще има предсрочни избори

България отблизо

При неубедителни резултати на местния вот за ГЕРБ може да се стигне и до предсрочни парламентарни избори. Това каза политологът Даниел Смилов, цитиран от „Фокус“.

Според него изборите в края на октомври ще имат ефект върху националната политика. „Ако ГЕРБ загуби столицата, или няколко ключови градове, би било послание, че те са в отслабваща позиция. Това би породило напрежение в сложната им коалиция, която разчита на негласната, но доста явна подкрепа от страна на ДПС.

Движението за права и свободи може да реши да подбере други партньори, както го е правило и в предишни управления. Тези процеси спокойно могат да се задействат, защото има доста неформални уговорки, на които се крепи управляващата коалиция“, обясни Смилов. Според него лош резултат на местните избори за управляващата партия неминуемо би имал дестабилизиращ ефект върху управлението.

Най-важна разбира се е победата на Мая Манолова. Спечели ли тя вота на столичани, означава, че управляващите са се изчерпали тотално и дори собствените им симпатизанти отказват да гласуват за тях.

Вотът ще е не само политически и социален – против бедността, корупцията, огромното разделение на бедни и богати в обществото, липсата на нито един осъден за далавери политик и прекалената показност, с която Борисов води кампанията, препускайки на мероприятия в цялата страна. Включително днес и на изложба на домашни животни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *