Политолози разкриха коя партия може да направи правителство!

България отблизо

Слави Трифонов и Кирил Петков ще се борят за един и същ електорат, нишата на антистатуквото става доста наводнена. Има политическа умора в обществото.

Това заяви политологът Анастас Стефанов в студиото на Nova News.

Според доц. Мария Пиргова, Кирил Петков и Слави Трифонов са конкуренти за младежкия вот. Те също така ще конкурират партиите, които в два парламента не се справиха със сформиране на изпълнителната власт. Нейното мнение, че ИТН ще промени поведението си в следващия парламент.

„Резервоарът на ПП е от хора, които са често склонни да променят своя избор, не са идеологически детерминирани. Това са хора, които не ходят често до урните, но когато отидат, гласуват за най-новото“, коментира Стефанов. По думите му новата формация черпи гласове от ДБ, ИБГНИ и ИТН.

„ГЕРБ и ДПС държат на статуквото. Новите формации ще трябват да направят мнозинство. Всичко зависи от отношението на новите формации към БСП. ПП е нов субект, който е загърбил антикомунизма, те ще търсят да приобщят БСП. Партиите на промяната няма да постигнат 121 депутати.

Отношението към БСП ще определи дали ще има правителство. ДБ ще трябва да промени отношението си към БСП“, категорична беше Пиргова. Според нея само подкрепата към Румен Радев може да съживи електорално БСП.

По повод „Продължаваме промяната“ Стефанов коментира: „Вкарването на моралната категория в политиката не е лошо само по себе си, но когато се осланяме само на нея, попадаме в капан“. Електоратът на ГЕРБ е твърдо мобилизиран според него. И двамата бяха категорични, че президент може да бъде избран без подкрепата на ДПС.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *