Поптодорова, Паси и Плевнелиев искат да запишат НАТО в българската Конституция

България отблизо

Идеята членството ни в ЕС и НАТО да е част от Конституцията е добра. Това заяви пред NovaNews бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Всъщност идеята членството на страната ни в НАТО и ЕС да бъде вписано в Конституцията след реформата на основния закон беше предложена вчера от Поптодорова, Соломон Паси, Росен Плевнелиев (президент на България в периода 2012 – 2017) и общественици.

 

Те предложиха в отворено писмо до лидерите на партиите в НС знамената на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи.

 

“Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.

 

Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска – например Русия, да се регулират законово.

 

Предлага се още да бъде забранено провеждането на референдуми за напускането на евроатлантическите структури.

 

Този въпрос и сега е уреден в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Той забранява провеждането на референдуми по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, след тяхната ратификация. Това е и причината да не е възможно провеждането на референдум срещу приемането на България в Еврозоната, тъй като това е залегнало в договора ни за членство в ЕС.

 

“Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е не само национална, тя е и международна. Това е цялата абсурдност по референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

Tagged

5 thoughts on “Поптодорова, Паси и Плевнелиев искат да запишат НАТО в българската Конституция

  1. ТРИМА МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ! НЕ СА ТЕ, КОИТО ЩЕ ГРАДЯТ НОВА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ КАКВО ДА СЪДЪРЖА КОНСТИТУЦИЯТА НИ! И ТРИМАТА СА ЗА БЕСИЛО!!!

  2. ЗАБЕЛЕЖЕТЕ братя българи …….всички предложения в горния текст на публикацията са от ДВАМА ЮДЕО- хазари дето им е хубавичко и изгодно да се наричат “ ЕВРЕИ “ а именно крадлата ПОПТОДОРОВА и Соломона Паси ….третия ПЛЕВНЕЛИЕВ си е чист помак и българското в него го няма от дълги години !!!!

  3. Падането на НАТО или закриването му , ще бламира ли нашата Конституция?Вероятно да , тъпо предложение от ограничени хора!

  4. Тази госпожа преди няколко години направи за смях България пред целия свят с кражбата си.Сега се „загрижила „да оправя конституцията . А ако утре НАТО се разпадне, какво ще правим? Пак ли ще „ремонтираме“ конституцията?

  5. Какво искате от3 малоумници крадлата с име ленче кремче. , еврейското трабанче и ирландската пастирка на която му дърпат ушите като на магарета .Не ги ли виждате че се надпреварват кой да вземе титлата лизач на годината Ако сме една Нормална държава щяхме до сега да бъдат изхвърляни на бунищетои до там Запомнете това са децата и внуците на 6 отдел Кои бяха в отдела най откъсаните но най големите шпатоли Ско ние не се вдигнем те щени унищожат държавата и нас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *