Пореден скандал разтърси НС заради военната помощ за Украйна

България отблизо

Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате НС от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред, ядосаха се от БСП

С грандиозен скандал започнаха работа депутатите днес. Пререканията между народните представители стартираха след като председателстващият заседанието Росен Желязков от ГЕРБ предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред.

 

Като втора точка пък е ратифициране на споразумение между нашето Министерство на отбраната (МО) и МО на Украйна за въоръжение, техника и боеприпаси. Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и „Възраждане“ гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха.

„Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като народно събрание“, ядоса се зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

И посочи, че за Шенген имаме огромен проблем: „Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки„.

Същата теза защити съпартиецът му Георги Свиленски. „Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате Народното събрание (НС) от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред“, ядоса се той, че решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет. И настоя за почивка и председателски съвет, на което това да се обсъди.

Лъсна лицето на коалицията на войната„, отсече Свиленски.

След което поиска 30 мин почивка, но Желязков заяви, че са в режим на гласуване, а депутати от БСП наскачаха през трибуната на НС. Помощта за Украйна мина като първа точка с гласуване, а Иван Иванов от БСП призова депутатите да се осъзнаят.

„Това е абсурд, вкарвате точка против правилата и против правилника, в момент, в който ни е отказано да сме част от Шенген. И искате да ни вкарате във военен конфликт.

Прилича на 13 декември 1944 г. Моля, по време на почивката размислете и оттеглете точката. Не може така лековато да се отнасяте с най-важното нещо. Става живот за живот и смърт, за война“, продължи с възмущението си Борислав Гуцанов.

Половината депутати на „Възраждане“ напуснаха пленарната зала и в нея останаха само 9 техни представители.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *