Потресаващи разкрития за масовият убиец на деца в Белград

Свят

Ученикът от седми клас на ОУ „Владислав Рибникар“ във Врачар, който уби с огнестрелно оръжие осем ученици и охранител и рани тежко шестима ученици и учител, е бил отличник, посещавал е музикално училище и е ходил на часове по роботика. Момчето е свирило на цигулка и е тренирало карате. Споделяло с приятели, че иска да стане астрофизик. От училищните предмети се интересувал от биология, а също така обичал да играе игри.

След безпрецедентното клане в училище в центъра на Белград всички се чудят какво е накарало ученик от седми клас да извърши това зловещо престъпление. Какво е накарало един отличен и талантлив ученик, успешен спортист по чудо, както го наричат негови близки, да убие девет души в училище? Училищните приятели на арестувания 13-годишен младеж и жертвите са в шок след трагедията и разплакани разказват пред сръбски медии, че преди това момчето не е било проблемно, но го определят като странно.

„Тих, затворен, не се закачаше много с никого, беше малко странен, но с него нямаше проблеми. Той е сред най-добрите ученици в класа си, отличник е и ходеше на състезания по няколко предмета“, разказва един от учениците на училището.

Вчера се появи и информация, че момчето е било тормозено от други ученици и дори, че е жертва на насилие от връстници, а причината за престъплението е наскоро получена от него двойка по история. „Бил е тормозен от приятелите си, бил е жертва на насилие от връстници и по настояване на родителите си е преместен в друга паралелка. Беше спокоен, добър ученик. Отчаян съм“, казва един от родителите, чието дете посещава това училище.

Други родители обаче твърдят, че момчето не е преместено в друг клас, защото е било тормозено, а заради отличните му успехи.

„Този клас беше сформиран от най-добрите ученици в училището и той дойде сравнително скоро. Това момче беше отличен ученик. Гнусно е да казват, че е убил толкова много хора заради двойка по история, това не е вярно. Смени паралелката, защото шест години беше втора смяна. Твърдят, че в предишния клас са го закачали, а в този новия, не е имал проблеми с никого“, споделя друг родител.

Съседи от блока, в който живее, казват, че баща му е уважаван лекар, а майка му също е високо образована.

Момчето обаче се оказва най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, никой никога не е убил толкова много жертви, колкото Коста Кечманович.

Досега има само три имена в списъка на деца на масови убийци под 14-годишна възраст, оставили след себе си поне четири жертви.

През 2019 г. Кайл Алууд убива петима членове на семейството си, когато подпалва къща в Илинойс, САЩ. По това време той е само на 9 години.

През 1998 г., в компанията на съучастник Мичъл Джонсън (13), Андрю Голдън (11) убива четирима ученици и един учител в гимназия в Арканзас и ранява още 10.

Бразилецът Марсело Едуардо Бово (13) убива четирима души в Сао Пауло през 2013 г., след което се самоубива.

Германката Ида Шел (13), която убива шест бебета в Мюнхен през 1907 г., също може да бъде в този списък. Тя обаче е убива в продължение на дълъг период от време, така че попада повече в категорията на серийните убийци, отколкото на масовите.

Въпреки че всяко от тези престъпления е ужасяващо само по себе си, всички те бледнеят в сравнение с клането, извършено от Коста Кечманович в сряда. Това 13-годишно дете уби девет души: седем момичета, едно момче и един възрастен, училищен пазач.

Детеубиец, какъвто светът не помни от 65 години

Между другото, последното масово престъпление от този мащаб, извършено от човек, който е поне на приблизителната възраст на това момче, се случва преди 65 години в Съединените щати.

През 1968 г. момичето Карил Ан Фюгейт, една година по-голяма от Коста  Кечманович по време на престъплението, убива 11 души заедно с Чарлз Старкуедър (19) в кървав поход. След ареста си тя става най-младата жена в историята на САЩ, която е съдена и осъдена за най-тежката форма на убийство. Тя е осъдена на доживотен затвор, но е освободена условно през 1976 г.

Но дори и това зловещо престъпление не може да се сравни с вчерашното клане в Белград, защото е извършено от двама души заедно, а това момче е планирало, организирало и извършило всичко само.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *