По-страшно от ядрена бомба: Руското „оръдие“ обезсмисля военния потенциал на НАТО

Свят

Западната преса започна да говори за уникалния перспективен руски електромагнитно-излъчващ комплекс „Алабуга“. Що за оръжие е това и как работи – в материала на Царград.

„По-страшен от ядрена бомба“

През септември тази година руският президент Владимир Путин , говорейки на Световния икономически форум във Владивосток, каза, че страната работи върху нови оръжия, базирани на нови физически принципи. Той отбеляза, че подобни оръжия ще гарантират сигурността на всяка страна в близко бъдеще.

Вече знаем, че Русия е провела успешни изпитания на ядрената ракета „Буревестник“. Това име вече успя да нашумя в западните таблоиди поради уникалната си технология, но още по-голям интерес и любопитство предизвика многообещаващият електромагнитен комплекс „Алабуга“. Например Daily Star смята възможностите му за по-опустошителни от тези на ядрена бомба.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг на свой ред, след като се запозна с вероятните технически характеристики на комплекса (позовавайки се изключително на разузнавателни данни на САЩ), призова Москва да спре разработването на това оръжие. Според него появата на подобни оръжия би позволила на всяка държава да получи неоспоримо военно превъзходство.

Такива разработки надхвърлят целия ядрен арсенал на алианса,– каза главният секретар.

Как работи това?

Според информацията от открити източници, програмата за развитие на Алабуга е започнала да се изпълнява още през 2011-2012 г. Като част от научните изследвания фокусът е бил върху перспективите на радио- електронното въоръжение и неговото въздействие върху оборудването на конвенционалния противник с възможността за пълното му повреждане.

Осигурява се високоточно излъчване, с помощта на което, както се смята, всяко бойна техника може да бъде обездвижена. Засега обаче това са само предположения на журналисти. Освен това в информационното поле „Алабуга“ обозначава като ракета, но това не е съвсем вярно.

Военният експерт, редактор на списание „Арсенал на Отечеството“ Алексей Леонков в разговор с Царград каза, че работата по „Алабуга“ все още е на експериментален етап. Това е нов тип боеприпаси, които могат да повредят комуникационно оборудване с електромагнитен импулс.

Този импулс възниква в резултат на детонацията на специални боеприпаси, състоящи се от конвенционален експлозив и електромагнитна индукционна бобина,– обясни Леонков.

В същото време се получава компресия и се отделя голямо количество електромагнитни импулси, но само в ограничена област, уточни той.

Тоест, не е като ядрена експлозия, която обхваща по-голямата част от територията в зависимост от мощността на заряда. В случая става дума за действие в не много голям район с радиус от пет до десет километра,

– каза нашият събеседник.

Защо имаме нужда от такива оръжия?

Леонков уточни, че основното предназначение на „Алабуга“ е информационният компонент. Тоест комплексът е насочен срещу системите за бойно управление, разузнаване и комуникационните системи.

Когато такива боеприпаси бъдат взривени, това, което се случва, е, че във всички комуникационни вериги: в електрическите вериги, в електронните табла, възникват много къси съединения и те функционално напълно излизат от строя“, каза експертът.

А всеки знае, че съвременна битка не може да се води без управление на войските и ефективна връзка между всички подразделения и командния център. Тоест, когато командният център бъде изваден от строя, войските стават жертва на атакуващата с „Алабуга“ военна формация. Бойният потенциал се обезсмисля, защото руската армия предварително е унищожила командния център и комуникацията между подразделенията на другата армия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *