ПП-ДБ в паника: Защо ултиматуми? Ще дадем на Борисов, каквото поиска. България не се нуждае от избори

България отблизо

„Имахме дадена дума между Бойко Борисов и нас, че уговорката е за 18 месеца, и на 9-тия месец ще ротираме премиерите. Благодарим, че тази оферта тази вечер ни бе предложена по този начин.

Готови сме да си спазим обещанието, което си бяхме дали преди 9 месеца, и така да продължим следващия кабинет, попълвайки 18-те месеца, които вече бяхме договорили.

 

По време на преговорите обаче колегите поискаха допълнителни министерства, ще ги изчета, защото сме готови да ги дадем“, това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков на извънредна пресконференция след ултиматума.

„Премиер Габриел, МВнР начело с Габриел, МВР, иновации и растеж, екология, образование, култура – на ГЕРБ.

Въпреки, че преди 9 месеца се бяхме разбрали само за ротация на премиерите. Тези седем позиции, ние сме готови и се съгласихме, да бъдат под тяхна отговорност, което е стъпка напред над това, което се бяхме договорили.

Но в последния месец говорим, че за нас най-важното не са министрите, а са реформите в съдебната система, регулаторите службите“, каза Петков и поясни:

„Българския народ чака да му се промени живота и промяната идва точно в тези три категории и тези три неща са в това споразумение. От тази гледна точка нищо не е загубено.

Утре Габриел може да вземе мандата, имаме още 7 дни. Нищо не предполага да се взривява каквото и да е било.

 

Призовавам Борисов и преговорния екип, много разчитам на Мария Габриел, да довършим споразумението, което дефинира реформите в тези три много важни сектора на България и да продължим управлението и да не вкарваме държавата в криза и поредни избори. Най-вече реформите, за които сме се събрали, може да ги продължим, само трябва да има воля за това“, каза Кирил Петков.

„Днес казах, че съм умерен оптимист, тъй като реално преговорите бяха на финалната права. След в ефира в bTV, отидох в Народното събрание (НС) и стана ясно, че спор по състава на Министерски съвет (МС) няма.

 

Те са готови само на ротация на премиера и вицепремиера, което е приемливо и за нас. Но се оказа, че подписването на споразумението се отлага за неопределен срок“, каза пък Асен Василев.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *