Правосъдният министър разкри мотивите, с които е поискал оставката на Гешев!

България отблизо

Янаки Стоилов разкри мотивите, с които внесе искането за предсрочно освобождаване на Гешев от поста на главен прокурор. А именно: тежко нарушение на служебните задължения, неизпълнението им и извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

„Ще представя мотивите на заседанието на ВСС. Те са изведени от информацията, която е предоставил министърът на вътрешните работи. Става дума за действия, които в редица случаи се разминават с изискването за непредубеденост и безпристрастност. За това, че липсва единен критерий, когато трябва да се оценяват действия на хора, които се намират по високите етажи на властта“, уточни правосъдният министър.

Янаки Стоилов отрече искането за отстраняване на Гешев да е свързано с опити за яхване на вълната на общественото мнение.

Ако ВСС не освободи предсрочно Иван Гешев, парламентът трябва да се заеме с темата. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

„Това би могла да направи Комисията по правни въпроси или временно, специално излъчена комисия, която в предмета на правомощията на парламента да изследва прилагането на закона от Прокуратурата, противодействието на престъпността и наказателната политика, като тя зададе въпроси, а за това могат да се използват сигнали и постъпила информация“, даде за пример той.

Обръщам се и към новите депутати, те също да се заемат с темата. Това може да направи комисията по правни въпроси към НС, или да се излъчи специална комисия, която да разследва действията на главния прокурор. Самият парламент трябва да постави въпросите пред главния прокурор, като в разумен срок той да изготви доклад и по повод обсъждането му да се яви в парламента. И тук е много важно да разберем кой от какъв стандарт се ръководи, защото освен професионални, се изискват главният прокурор да проявява и високи морални качества, подчерта още Стоилов.

 

По отношение на специализираните органи на правосъдие той обясни, че проблемът е и функционален, и структурен. С други думи, спецпрокуратурата и спецсъдът да бъдат разформировани, но към някои съдилища и прокуратура да се обособят специализирани звена, които да се фокусират върху конкретни престъпления от голям обществен интерес, каквито са корупционните дела. На нас ни трябва срочност на делата, предвидимост на правосъдието и отговорност на хората, които извършват тази дейност. Това е особено важно за гражданите. Ние ще предложим становище, анализ по въпроса за необходимостта от специализираните съд и прокуратура, изтъкна още Янаки Стоилов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *