Президентът към Борисов: Защо изложи България? Има ли такъв премиер в света, който….

България отблизо
За пръв път президентът Радев реагира остро и безапелационно на псевдовизитата на Борисов в Русия.
Досега държавният глава избягваше пряката конфронтация, но сега не издържа на случилото се в Москва и попита: В каква политическа система живеем? Как се нарича такова управление, в  което премиерът може да мине през парламента за 20 минути, да пие едно кафе и след това да си тръгне с оставката на председателя на НС в джоба, като преди това му е наредил по телефона да си я даде?
Чувал ли е изобщо за Конституцията и знае ли, че председателят на парламента е на по-висш пост от него и ролята му е да го контролира? И той може да му поиска оставката, а не обратното?

Каква е тази държава и  какъв строй по-точно има в нея, когато премиерът не се съобразява с исканията на депутатите, изобщо не отива в сградата, въпреки исканията им да бъде изслушан и да даде обяснения по един или друг въпрос?

Къде наистина живеем и по какви правила, когато премиерът  може само с едно вдигане на телефона да завърти на 180 градуса и да изкомандва всички депутати от партията си  да  гласуват против решение, което предния ден са взели единодушно? На кого са представители депутатите – на народа, или на пряко подчинение на премиера? И ако е така, то каква демокрация има у нас, щом никой не се съобразява с волята на народа? Това коментира вчера в Пловдив президентът Румен Радев.

 

Той подчерта, че няма война между институциите, но има сериозно напрежение. Някакво безумно състезание, в което се опитват да ме въвлекат. Някакви внушения, че държавата се ръководи изцяло от премиера, а президентът трябва да мълчи, защото уж нямал никакви правомощия и изпълнявал представителни функции.

Това не е така и препоръчвам управляващите да се запознаят с Конституцията и да я прочетат, ако не са я чели. Един президент е длъжен да защитава държавните интереси и има много правомощия, които явно се неглижират.

По повод  посещението на Бойко Борисов и министри в Русия, Радев  коментира, че ситуацията е „много благоприятна” заради „съживяването на отношенията с Русия на най-високо ниво” и вече постигнатото споразумение между ЕС и „Газпром”.

 

„По време на моята визита аз поставих много ясни въпроси  за възможностите на Русия за оптимизация на цени и условия за доставки на енергийни ресурси. Говорехме и за по-добри условия за присъствието на нашия бизнес в Русия. Защото това е добре за България”, каза Радев.

Той призова да се даде нов шанс на проекта АЕЦ „Белене“ и  да се  анализира всички варианти за реализацията му, като се пресметне  финансовия риск за държавата и се направят  действащи механизми за контрол на ядрения риск.

Борисов отиде с голямата кошница на двудневно посещение, но не изкара и ден в Русия. Там го посрещнаха хладно и протоколно, без целувки и галене по главата.

А договореното от президента размразяване не отношенията и икономическите връзки не се състоя.

Напротив.

Предварителните хвалби на Борисов се спукаха като сапунен мехур.

В каква държава живеем, кой я ръководи и какво прави той за хората, спазва ли протокола и Конституцията, попита президентът.

Отговорът е ясен…

Станислава Славова , istinata.net

 

Tagged

10 thoughts on “Президентът към Борисов: Защо изложи България? Има ли такъв премиер в света, който….

    1. Gluposti pylni…abe vie jurnalyata po typotoya li vlizate v tiya universiteti. Kak nito edin idiot ot Vas ne uspya da pomiri tiya 2 klouna v imeto na Bylgariya….Nyama politici ima samo tyrgovci s nacionalni interesi. A RR ne moja da preglytne dumite na Putin“nie 4akame Borisov“ koito yasjo se slu6at v efir … Gledayte ruska televiziya i se u4ete

      1. Марийке, ти за кирилица чувала ли си? На училище ходила ли си? Хубаво искаш да коментираш, ама нищо не ти се разбира.

      2. Много си тъпа за да го разбереш, и няма надежда поне малко да поумнееш, макар че гледаш руска телевизия………… гръмни се

  1. Г-н Радев, напълно сте прав за поведението на така наречения „премиер“. Той е позор за България! Но да ви попитам: „Вие като се имате за „народен“ президент, КОГА ще попитате народа, дали иска да е в НАТО?

  2. А ти като си чел Конституцията ,знаеш ли си правата и задълженията си ?:)

  3. Жалко, че никой не коментира адекватно. Това, което е останало на България като една голяма ценност е нашият Президент Генерал Радев. Подкрепям го изцяло и от все сърце за грижата и действията му в интерес на българите. Никога не бих го сравнявала, но искам да напомня за Неадекватността на предшестващия го. И вместо да има нашата подкрепа, някой, докато се почесва тук и там, дрънка небивалици. Как ще успее в добрите си намерения Президентът, когато толкова риби, раци и щуки дърпат в различни посоки. Срамувам се. Отчаяна съм, заради вас всички, които ритате като катъри, само защото не сте в състояние да проумеете Истината. Остава шепата мислещи българи и Господ да са му на помощ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *