Президентът на Унгария идва у нас по покана на Румен Радев!

България отблизо

Президентът на Унгария Каталин Новак ще бъде на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев на 2 февруари. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

От 9.30 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ Румен Радев ще посрещне Каталин Новак с официална церемония. Държавният глава на Унгария ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

 

След това на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Каталин Новак ще имат среща „на четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Унгария.

 

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени перспективите за последващо разширяване на двустранното сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, инвестициите, културата, както и актуални теми от европейския и регионалния дневен ред.

 

По време на посещението си у нас държавният глава на Унгария ще се срещне с министър-председателя Гълъб Донев.

През януари на посещение у нас по покана на служебния външен министър Николай Милков беше министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Сред акцентите на срещата между тях бяха последващото задълбочаване на стратегическото партньорство в различни области от взаимен интерес, сътрудничеството между България и Унгария в рамките на Европейския съюз и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

___

Каталин Новак е първата жена президент на Унгария. Тя заема поста малко над половин година – от май 2022 -ра.

 

44-годишната дама наследи предшественика си Янош Адер.

 

Новак бе избрана с мнозинство от 2/3 от парламента на страната през март м.г. Преди това тя беше министър по семейните въпроси от квотата на ФИДЕС – Унгарски граждански съюз, водена от премиера Виктор Орбан.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *