Президентът Радев категорично: Демокрацията у нас е застрашена! Вижте ще прави ли партия и защо!

България отблизо

Президентът Радев бе категоричен в предаването „Панорама“, че демокрацията у нас е застрашена.

И изброи редица фактори за това –  чувството за несправедливост, което задушава българите, корупцията, която е повсеместна, отчайващото състояние на медиите, изборните правила, които не дават достатъчно гаранции за честни избори, едноличните решения, касаещи и бюджета на държавата, липсата на отчетност, на отговорност. Имаме достатъчно основания да считаме, че демокрацията в България наистина е в критично състояние, допълва Радев.

 

„Аз не съм избран, за да премълчавам истината, а за да я отстоявам. Не приемам внушението, че проблемите в България са резултат от липсата на диалог между мен и правителството. Очаквам правителството да търси не диалог с мен, а с българските граждани, да чуе техните проблеми и очаквания“, посочва държавният глава.

Относно срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова, президентът заявява, че е готов да обсъжда визия за бъдещето на България с ясни идеи и реформи за страната, а не с боксуващи, вече приети програми.

 

„Аз очаквам не програма, а решителна визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта. Визия за България е едно от усилията за това и тук всеки гражданин може да даде своя принос. Всяка друга партия с визия може да разчита на моята подкрепа. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборите и да се работи за изграждането на убедителна стратегическа алтернатива, защото недоволството на гражданите расте. Що се касае до дневния ред на обществото, най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения – на първо място, да върнем доверието в изборите. Аргументите за отказ от машинно и електронно гласуване са несъстоятелни и укорими“.

 

Хората ще завишават непрекъснато изискванията си към тези, които ги управляват – образование, капацитет, знания, опит, езици, убеден е държавният глава.

 

На въпроса дали смята да направи своя партия, Румен Радев отговаря по следния начин: „Като президент не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична политическа алтернатива“.

 

Президентът коментира и отпадането на регламента за мониторинг от Брюксел за съдебната реформа у нас: „Този мониторинг показа своята безполезност, даже служи като инструмент за политическа подкрепа на една система. Няма кой да оправи българското правосъдие, ако не ние самите. Затова илюзията, че ЕК милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо“.

 

Относно проблема със свободата на медиите, държавният глава е на мнение, че има пари от ЕС, с които управляващите си купуват собствения медиен комфорт, а няма ясни критерии за държавната реклама в медиите.

 

Радев коментира и скандалите около първата дама Десислава Радева по повод използването на служебен автомобил от НСО: „Мога само да благодаря на моята съпруга, че въпреки режисираните истерии от самото начало, тя продължава да стои до мен и върши много неща. Тя не шофира автомобил на НСО“.

 

По повод конфликта между Русия и Украйна, свързан с акваторията на военни кораби, Радев заяви, че моряците не бива да плащат цената на политически амбиции: „Никой няма интерес от милитаризирането на Черно море. Европа не бива да допуска да става заложник на украинските вътрешно-политически амбиции. В този конфликт има повече от две страни и трябва да търсим решение около принципи, а не да посочваме кой е виновен“.

Източник: Фрогнюз

 

Tagged

2 thoughts on “Президентът Радев категорично: Демокрацията у нас е застрашена! Вижте ще прави ли партия и защо!

  1. И да, и не! Демокрация-„правото да се изкажеш“ , не означава справедливост. Тъка , свободията всеки да говори безнаказано всякакви лъжи олицетворява Демокрацията ни, и тя е във възход. Справедливост обаче няма. На против, всички възможни пороци просперират и в най-висшите етажи на властта. Промяна, играейки по „свирката на кукловода“ не може да има! Това, което прави Президентът внася някакво облекчение, но не може да промени системата на ценностите в България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *