Президентът Радев разби ГЕРБ: Конституцията не разрешава свободни изпълнения!

България отблизо

„След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитие по образуваното дело. Само Конституционният съд може да тълкува Конституцията“.

Това заявиха от прессекретариата на държавния глава Румен Радев пред Епицентър.бг в отговор на образуването днес от КС дело във връзка с питане на главния прокурор що е „държавна измяна“ и кога може прокуратурата да започне наказателно производство срещу президента.

Конституцията, допълват от прессекретариата, не разрешава свободни изпълнения, колкото и да се искат те на ГЕРБ.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев поиска иска задължително тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента. Това е първото питане на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор до Конституционния съд.

Обвинител № 1 пита конституцинните магистрати – кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента (в случая Румен Радев) въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава.

Без да става ясно каква е причината за въпросите към КС, новият главен прокурор иска точна дефиниция на понятието „държавна измяна“ и за начина, по който разследващите трябва да процедират, ако установят, че държавният глава може да е извършил подобно престъпление.

Според член 103 на Конституцията – президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според основния закон те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване, съобщава информационна агенция Епицентър.бг.

Tagged

3 thoughts on “Президентът Радев разби ГЕРБ: Конституцията не разрешава свободни изпълнения!

  1. След като не е изучавална основите на правото в Юридическия факултет на Софийския университет, задава нелепи въпроси към КС.

  2. Браво г-н ПРЕЗИДЕНТ!Искат да стане война между БЪЛГАРИ!Това няма да го позволим,а тези от ГЕРБ,на съд и затвор,както и за този самозван гл прокурор!!!

  3. Но е истина, че в правната ни уредба липсва ясна дефиниция на понятието „Държавна измяна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *