Президентът размаза Киро и компания и им се закани лошо, ето какво ги очаква!

България отблизо

Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха. Тесният кръг за предложения за министър-председател се скъсиха днес. Как така изведнъж г-жа Елена Чернева Маркова реши да си подаде оставката? Това попита държавният глава Румен Радев по време на връчването на втория проучвателен мандат на ПП-ДБ. 

„И когато това днес бе обявено, аз истински се учудих, че вие не реагирахте, а трябваше да има въпроси – защо, как, какви мотиви, защо вчера и имало ли е натиск. Ако за вас това е нормално, не се изненадвайте от това, че може да получите политически кабинет, който няма да е във ваша полза“, допълни Радев.

 

 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска да отправи молба към президента пред медиите.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Молбата ни е да спестите 100 милиона и изборите да бъдат 2 в 1, защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по по-адекватен начин. Знаем, че не е изцяло в правомощията ви, но ви молим да положите тези усилия. ГЕРБ-СДС се изметнаха от думата си, но нека българският народ да не плаща допълнително това“, апелира той.

Румен Радев заяви, че вече е късно за такива молби, защото са предприети действия за промяна в Конституцията, но изрази готовност, че ще направи всичко възможно страната да не стигне до конституционна криза.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Направихте всичко възможно правомощията на президента да са силно ограничени, не само в състава на служебен кабинет, но и за процеса на определяне на избори. След 10 дни ще разберете това, когато поканя всички партии на консултации, за да се вземе крайно решение. Както сте го написали, така ще го изпълнявам. Разбирам притесненията ви, съчувствам ви, но вие участвахте в този процес“, каза президентът.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Според Петков промяната в Конституцията и съдебната реформа са били положителни.

„Направихме една промяна, която си струваше. Нека не вкарваме всичко в един куп. Тези 100 милиона са на българските граждани – ако можем да ги спестим, да ги спестим“, каза отново той, с което срещата между държавния глава и ПП-ДБ приключи.

Припомняме, че „сглобката“ се разпадна, след като стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не могат да стигнат до консенсус с министерските постове. Причина за разрив бяха няколко ключови имена, които едната партия искаше да вкара във властта, а другата категорично отказа.

 

ДПС, БСП, „Възраждане“ и ИТН вече са заявиха, че ако получат третия проучвателен мандат, той ще бъде върнат веднага.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *