Проф. Александър Маринов: Борисов проби политическата изолация на ГЕРБ

България отблизо

„Базисният проблем е, че всички партии не искат да управляват, а да ходят на избори“.

Така политологът проф. Александър Маринов, съветник на премиера и председател на Стратегическия съвет към президента, обобщи политическата криза пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Маринов е на мнение, че няма да се появи нова коалиция, това по-скоро са политически маневри.

 

Една от основните маневри на Борисов, особено след изборите, беше да пробие политическата изолация и да покаже, че без ГЕРБ нищо не може да стане, че затова с ГЕРБ се разговаря, да свали тази стигма от ГЕРБ и в интерес на истината до голяма степен успя.
Засега това не води до реализиране на управленски мандат, но и със сигурност ГЕРБ днес не е в такава глуха отбрана, в каквато беше примерно преди година“.

Той допълва, че „основната причина е в неумението на четворната коалиция, която беше анти ГЕРБ коалиция, да постигне някакъв видим напредък в смяната на модела, защото изолацията на ГЕРБ означава присъди, място на позорния стълб и означава да се посочи какво в тяхното управление е било неприемливо и да се промени като модел, като нормативна рамка и институционална практика“.

Съветникът на премиера коментира и смисъла от лидерската среща, организирана от БСП.

„Първо, в даваните условия тя беше безсмислена, беше някакъв ход. БСП трябваше да направи нещо и не бих казал, че това е най-успешното. Второ, лидерската среща според мен е финалът, а не началото на едни преговори. Първо трябва да се отработи основата на една възможна коалиция, а след това чрез лидерите да се види дали има политическа воля.

Лидерите няма как да вървят преди експертите. Те не могат да определят дали става или не, преди да е ясно тази коалиция за какво се събира, в какъв формат ще бъде, в какъв хоризонт, кой ще я подкрепя в парламента, на какво разчита. Както виждате, някои лидери не присъстваха, а други отидоха, за да преследват своите цели. Всеки си изигра ролята“.

Проф. Маринов обобщи политическата криза така:

„Всяка партия беше решила предварително в каква роля трябва да се изявява с оглед ползите и вредите от евентуални избори, тъй като нито една от тях не смее да поеме отговорност за участие в управление във възможните в този парламент конфигурации. Ясно е, че всички те са токсични“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *