Проф. Александър Маринов: Радев няма да се моли и да преговаря за нечия подкрепа за втори мандат. Ще разчита само на народа!

България отблизо

Президентът Румен Радев няма да се моли и да преговаря за нечия подкрепа за втори мандат, той ще разчита на подкрепата на целия народ, заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава.

Той отговори така на въпроса дали Радев ще търси подкрепата на БСП, която го излъчи преди четири години, за втори мандат на „Дондуков“ 2.

 

Темата стана актуална, след като вчера в друго предаване по БТВ – „Лице в лице“, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че партията е дисциплинирана, има устав и ако Радев иска да бъде подкрепен за втори мандат, първо трябва да бъде номиниран и да мине по пътя, предвиден в устава за издигане и подкрепа на кандидатури за президент заедно с другите номинирани. Нинова припомни, че през 2016 г. е имало над 30 номинации за него и едва тогава е била издигната официално кандидатурата му.

 

Александър Маринов, както и Нинова вчера, направи уговорката, че изборите са още далече.

 

Гостуването на шефа на президентския стратегически съвет започна с темата за проектобюджета. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви на пресконференция, че документът е бил съгласуван с държавния глава.

 

„Нахална и глупава лъжа“ – това бе коментарът на проф. Александър Маринов на думите на вицепремиера.
Този документ, който показаха с манипулативна цел, се отнася за съгласуването на бюджета на президентството, който е малко над 8 млн. лв. Това се прави от всеки първостепенен разпоредител“, обясни проф. Маринов.

„Дори и студентите знаят, че президентът е на края на процедурата, когато бюджетът е приет. Бюджетът не се съгласува с президента, освен в частта му за бюджета на администрацията на държавния глава“, заяви той.

 

Румен Радев вчера нарече бюджетът „разоряващ“.
Бюджетът е разоряващ не защото има много разходи, а защото не е ясно за какво се харчи.  Може да се каже, че бюджетът е предизборен, защото това са едни общи приказки, а междувременно държавата живее от шест месеца в остра криза. Много експерти се изказаха остро срещу бюджета, това не е случайно, заяви той.

 

Ако погледнем нещата от март насам, ще видим, че има хаос и непоследователност. Проблемът не е с недостига на легла, стаи и апаратура, а с недостига на лекари и медицински сестри. Проблемът е заради натрупване, което заслужава много сериозно внимание, заяви проф. Маринов.

 

По думите му засега е невъзможно съгласие между президента и кабинета. Правителството единия ден говори едно, а на другия ден прави друго, посочи председателят на Стратегическия съвет към президента.

Проф. Маринов коментира и COVID скандала с визитата на Румен Радев в Естония, която приключи предсрочно, след като до домакините стигна информация, че президентът е бил в контакт с болен.

 

„Стана ясно, че РЗИ, която трябва да уведоми президента, е получила тази информация във вторник, въпреки че министърът на здравеопазването съобщи на журналисти в понеделник. Доколкото разбрах, някой го (Радев) е уведомил с есемес. Няма официална комуникация“, обясни той.

 

Припомняме, че според официалната информация и на Министерство на отбраната, и на ВМА президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев е бил уведомен по надлежния ред още в неделя от  министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от ген. Мутафийски и от началника на Щаба на отбраната, че шефът на ВВС ген Петров е с положителна ковид-проба. И всички те, защото заедно с президента са контактивали с него, влязоха в самоизолация, докато Радев отлетя за Талин.

 

Александър Маринов изрично подчерта, че в държавата има ред  – Радев е официално лице и трябва да бъде уведомен по съответния ред. А това не е станало.

 

Някои неща станаха ясни след оставката на директора на Столичната регионална здравна инспекция. СРЗИ е получила тази информация във вторник, въпреки че министърът на здравеопазването я обяви в понеделник. По какъв начин е уведомен президентът? Има ли документ за това? Това е в компетенциите на СРЗИ. Държавният глава трябва да бъде уведомен по надежден начин, а не да се изчака да замине и да се стигне до тази конфузна ситуация, каза проф. Александър Маринов. Президентът е отговорен човек, той не би направил нищо, с което да зарази хората, с които работи, които са около него, добави той.

 

Според него е било нормално Румен Радев да присъства лично в Талин, тъй като страната ни поема председателството на инициативата „Три морета“ – домакинство, срещу което МВнР е работело активно, смята проф. Маринов.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *