Проф. Аргирова предрече нова вълна от Ковид през септември. Носете си новите дрехи през лятото…

България отблизо

Очаква се един спокоен период, като не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на коронавируса и неговите варианти. Особено ни тревожи факта, че в момента в Южна Африка има два нови варианта. В момента обаче сме на опашката на пандемията.

Това заяви съветникът на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова пред БНТ. Тя посочи, че в началото на септември вероятно ще има вълна от BA.4 и BA.5 в България – двата нови под варианта на Омикрон в Южна Африка, но според нея ще бъде по-лека. Най-новите медикаменти имат разрешение от ЕМА, скоро ще бъдат у нас – до края на лятото.

 

Освен лечение имаме и един нов медикамент, който върви като лекарство, но на практика е ваксина за лицата, за които не очакваме да развият антитела след ваксинация, уточни проф. Аргирова.

Описани са над 200 постковидни синдрома, като всеки един орган от човешкото тяло може да бъде засегнат, каза тя. Относно маймунската шарка, здравният съветник на премиера обясни, че може да се предприеме ваксинация, но тя няма да е обща, а кръгова. Това значи, че се ваксинират лица от близкия кръг на доказано заразени с болестта.

За хората с особено тежки заболявания – трансплантирани, тежки форми на левкемия или с напълно потиснат имунитет вече има специална нова имунизация – препарат, който вкарва направо антитела в организма. Той е част от одобрените нови препарати срещу COVID и трябва да пристигне в България още през лятото. Става дума за около 2000 такива пациенти у нас и за всички тях иновативното лекарство, което представлява пасивна имунизация, ще бъде осигурено, обяви тя.

Маймунската шарка се предава при директен контакт кожа в кожа, коментира още проф. Аргиова. Има готова ваксина, но не се предвижда повсеместна имунизация. Ще се прилага кръгово ваксиниране – кръгът контактни на болния, но най-важното е личните хигиена, подчерта тя. А у нас родените преди 1990 г. имат защита от ваксината срещу едра шарка.

loading...

Tagged

1 thought on “Проф. Аргирова предрече нова вълна от Ковид през септември. Носете си новите дрехи през лятото…

  1. Тази дърта професорка в началото на К19, каза че това е вирус, като грипа. После и платиха и започна едно лъжене и лапане. Явно пак са огладнели и ще има тестове сутрин/обед/вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *