Проф. Витанов: Украйна е на път да загуби Донбас, Харков и Одеса! И ето какво следва!

България отблизо

Проф. Николай Витанов и днес разкрива забързания ход на военните действия в Украйна и предвижда какво ще се случи както в близките дни, така и в по-далечното бъдеще. А прогнозите му се сбъдват с изумителна точност.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Битката за Словянск – Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка. Ще се чуе, когато се изпълнят следните неща:

1. Приключи битката за Северодонецк – Лисичанск.

2. Руснаците прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Зонец, където са Словянск и Краматорск

3. Украинската групировка в Бахмут и Соледар бъде поставена в тежко положение

4. Руснаците успеят да превземат Краснополие и това им позволи да ускорят струпването та техника за атака на Словянск и Краматорск.

Двете украински отбранителни линии засега държат.

Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии – линията Краснополие-Сидорово-Маяки – Карловка – Райгородок.

Знаете, че според мен Словянск и Краматорск са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани (което ще познаем по излизането на руската армия на втората линия Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка), трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат атакувани и от юг.

Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут.

Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.

Северодонецк – Лисичанск

Тук е горещата точка. Северодонецк е в котел, както отдавна бе предвидено. В котела са и курбанясаните войничета. Руската армия вече е вътре в завода „Азот“. Очакваме сценарий Мариупол – 2.

Следващият котел ще е при Лисичанск. Руснаците опитват да отрежат града от север и от юг и настъплението им продължава. Руснаците превзеха Тошковка и затвориха котлето при град Золотое. Нещата за украинската армия не стоят добре там – около 2500 войници са в котел и няма кой да им помогне.

Руснаците продължават да обкръжават и разбиват парче по парче, въпреки, че като численост са по-малко. Боевете наближават южните предградия на Лисичанск. Предвижданията ми, че Лисичанск няма да бъде ударен през Северодонецк, а по фланговеве, се сбъдват. Елементарно беше да се предвиди – така проблемът с река Северски Донец се решава за руснаците.

Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Украинските контраофанзиви

Контраофанзива в Северодонецк – фиаско. Умря по разписание. Ако украинските части не бъдат навреме изтеглени, руснаците ще затворят котела и около Лисичанск. След падането му следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпита на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава.

Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Но украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила.

Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се създадат условия за контраофанзива.

Да видим какво ще излезе.

Писах ви, че вместо да губят техника в открити битки, украинците трябва спешно да укрепят Харков. Защото ако загубят битката за Донбас, Харков ще бъде приклещен отвсякъде. Руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Контраофанзива около Херсон

Тук украинската отбрана е грамотно организирана и може да опитат контраофанзиви. Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса. Докато не свърши битката за Донбас.

Нов момент има. Вече става ясно от стратегическа гледна точка, че Украйна е на път да загуби сражението за Краматорската дъга. Така Донбас заминава и на дневен ред излизат Харков и Одеса. Ако нещата бъдат оставени така, се очакват големи териториални загуби за Украйна.

Какво може да предотврати това? Старият трик от Втората световна война – нещо като западен фронт – разполагане на натовски войски в западна Украйна. Подготовката за това се вижда, човек като погледне какво става в Полша. Въпросът е полската армия като влезе в Украйна, кога ще излезе. И дали ще излезе. Ей така, мърморя си на себе си, но вие позапомняйте какво си мърморя.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

У нас – и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯТ МАЙСТОР

(ден девети)

… Общественото мнение е агрегатен резултат от индивидуалните мнения – понякога еднородни, понякога конфликтни – на мъже и жени, кото съставят едно общество или която и да е обществена група…

Кратък коментар – забележете, Големият майстор употребява думата агрегатен, а не сумарен. Общественото мнение не е проста сума на индивидуални мнения. Общественото мнение е колективно свойство на сложна система и като така се подчинява на законите на теорията на сложните системи. Простото облъчване на обществените групи с не много интелигентна пропаганда може да има мизерен резултат.

Видяхме го с проукраинската пропаганда в България. Аматьорщина, пишех, аз, а юрдеците крещяха насреща ми. Нещата продължават в същата посока. Проукраинска пропаганда се сипе като дъжд върху мозъците на българските обществени групи. И голямата част от тези групи просто отварят чадър и не се намокрят с тази пропаганда. Защо? Защото не се прави така. Налице е пропагандно куцане в много посоки.

Едната от тези посоки, ни я казва Бисмарк.

… Войната трябва да се използва само за политика, която си струва жертвите …

Искате българския народ да жертва доста нещо заради тази война. А убедихте ли го, че си струва? Не. Войната доведе до влошено икономическо състояние на обществените групи. Жертвите са налице, а народът не е убеден, че трябва да ги прави. И отваря чадър срещу пропагандния дъжд. Който де факто си е ръмене и резултатите са каквито ги виждате.

Но хайде стига.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас“, написа той в личния си фейсбук профил“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Tagged

1 thought on “Проф. Витанов: Украйна е на път да загуби Донбас, Харков и Одеса! И ето какво следва!

  1. По често такива коментари професоре Дино им светнат очите на българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *