Проф. Генчо Начев: Коронавирусът ще отмине, а България ще тръгне напред, когато спрем да гледаме на Запад с отворени очи!

България отблизо

Коронавирусът ще отмине, както е започнал. Това каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев в предаването „120 минути“ по бТВ. По думите му това е един респираторен вирус и рано или късно ще отмине.

„Лошото е, че познанията за този вирус бяха никакви почти. Учим се не на базата на доказателства, защото няма време да има такива доказателства, а се учим на на базата на проба-грешка, на базата на опита на тези, които преди нас минаха по този път. И това е жалко“, допълни още проф. Начев.

Професор д-р Генчо Начев е потомствен хирург. Специализирал е в престижни американски центрове в Хюстън и Минеаполис; в Берлин, Германия и в Кралския колеж по хирургия, Лондон. Президент и съосновател на Световната асоциация на сърдечно-гръдните хирурзи, в която членуват над 40 000 елитни лекари от цял свят. Национален консултант по кардиохирургия.

Носител на десетки награди и най-високото отличие – орден „Стара планина“, I степен. Почетен гражданин е на Казанлък и София. Съавтор е на книгите „Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк“ и „Забравената война“. Ръководи болница „Света Екатерина“.

На въпрос как се чувства в този нетипичен Великден, проф. Начев отговори, че празникът е нетипичен. Според него от друга страна Великден е в сърцата и душите на хората.

„Дали ше отидеш на църква или не, според мен не е толкова важно. Великден е надежда и вяра, че може да бъдеш по-добър, че можеш да направиш така, че да помогнеш светът да стане по-добър. Надежда, че никога нищо не е загубено, дори и в най-тежките моменти винаги има изход. Въпросът е, че човек трябва да е търпелив от една страна и да бъде упорит в търсенето на изход от друга. В един тежък момент, какъвто е сега, имаме повече време за размисъл насаме със себе си“, допълни още проф. Начев.

Той посочи, че е бил свидетел на чудеса. „Вярвам, че понякога се случват неща, които човек не може да си обясни. Когато завършекът на тези неща е хубав, значи чудото е станало, дали с нечия воля друга отгоре или не, но е станало“, коментира още той. Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ обясни, че е имал случай, в който един от водещите хирурзи излязъл да съобщи на близките на пациента, че той е починал, обаче човекът след това оживял.

Все още в България дисциплината не е на нужното ниво и може би мерките трябва да са по-строги, каза още проф. Генчо Начев.

Той изтъкна, че въпреки всички препоръки и въпреки убедителното говорене на щаба, на специалисти, експерти и епидемиолози и въпреки горчивия опит, все още в България дисциплината не е на нужното ниво.

„Имам много опит с млади кадри. От студентската скамейка започват колегите ми работа. Винаги съм бил убеден в ентусиазма и желанието на тези млади хора да научат повече, да се хвърлят в област, която не е лека, както сърдечната хирургия, неврохирургията. Както сега, въпреки риска от заразяване. Мога само да приветствам и да поздравя тези хора, както и не само лекари, но и всички тези доброволци дали разнасят храна по къщите на възрастни хора или участват в други мероприятия, свързани с борбата с коронавируса, са само за поздравление“, допълни още проф. Начев.

На въпрос коя е неговата оптипимистична теория за България, проф. Генчо Начев отговори: „Може би не съм казвал, че винаги се чувствам длъжник на България. Оптимистичната ми теория е свързана с това, че когато всички се чувстваме длъжници на тази страна, нещата ще вървят по-добре. Няма да казваме, че сме бедна икономика и да гледаме на Запад с отворени очи. Опрени на историческото минало, което има България, на много добри неща, които са се случвали и се случват в България, ще имаме по-голямо самочувствие“, допълни още проф. Генчо Начев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *