Проф. Иво Христов: Вкарват ни в една от най-големите манипулации на 21 век!

България отблизо

„Коронавирусът не е причината за затварянето на света и новия световен ред. Коронавирусът е удобното извинение, претекстът, димната завеса, която трябваше да прикрие дълбоките противоречия, които се натрупаха в годините…“

„Когато пушилката се слегне, ще разберем, че сме участвали в една от най-големите манипулации на 21 век“.

Това коментира пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Според него „т.нар. глобализация приключи и очевидно се отива към фрагментаризация на големи геополитически и геоикономически блокове“:

„Ще имаме нещо като локална глобализация. Еднополюсният американски ред приключи“.

В предаването „12+3“ проф. Христов прогнозира ескалация на отношенията между САЩ и Китай:

„Това напрежение нарастваше в последните близо 15 години. Китай във вида, в който е, е продукт на американско геополитическо решение, взето преди повече от 45-50 години. Това решение беше изработено между определени елити вътре в американската върхушка и част от ръководството на китайската компартия. Целта беше ясна – Китай да бъде напомпан, за да бъде използван срещу Съветския съюз. Е, беше напомпан. Проблемът беше, че драконът беше изпуснат и Франкенщайн започна да оспорва лидерството на своя създател. Срещу Китай започна преса по всички линии и тя ще се засилва все повече. Трябва да се съкратят инвестициите в китайската икономика, трябва да се изтеглят голяма част от производствата. Китай трябва да бъде превърнат в световен парий. За целта активното мероприятие коронавирусът играе изключително полезна роля“.

По думите на проф. Иво Христов у нас няма управление на кризата:

Не знаем у нас колко има заразени и не знаем починалите от какво са починали. Има лъжа, по-голяма лъжа, най-голяма лъжа, статистика. Когато имате неясни или неверни сходни данни, дори при правилен алгоритъм, ще имате грешни отговори. Това е първото правило в социалната наука и логиката“.

Проф. Иво Христов посочи като пример, че в момента у нас покриваме пореден пик на епидемията, а в същото време има либерализация на мерките:

„Ако тези мерки са реакция и решение на проблема, проблемът се изостря, а те се смекчават. Значи, няма логика. Следователно се търсят съвършено други ефекти“.

Проф. Христов посочи, че правителствата са използвали коронавируса, за да отработят техниките, за които са очаквали да им дойде времето – електронното следене, електронното подслушване, контрола върху информацията, социалната манипулация и контрола на населението.

„Това ще бъде светът през 21 век, за съжаление“, подчерта социологът./Източник epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *