Проф. Кантарджиев: Очакваме увеличение на броя заразени ученици, а маските са по-добри от ваксината!

България отблизо

„До днешна дата това, което става в училище и донякъде в детските градини, са на хора, които не са се заразили в тези заведения“.

„Тази седмица очакваме увеличение на броя на болните ученици“.

Това заяви пред bTV шефът на Националния център по паразитни и заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той обяви, че държавният здравен инспектор е предложил да бъде увеличена извънредната епидимиологична обстановка у нас до края на ноември.

 

„Това да се решават на места проблемите е най-добрия начин за справяне с проблема.

Ние даваме съвети, а всеки прави това, което смята за разумно. Аз очаквам такова увеличение на случаите в училищата, защото въпреки всички мерки, увеличение ще има, но да се надяваме да е слабо“, заяви още той. Проф. Кантарджиев обаче не смята, че ще се стигне до масово затваряне на училища у нас.

Той показа и график на епидемията, която показва, че от юни, когато се е избързало има ръст. Според нея в момента тенденцията е към слабо намаляване на броя на случаите. Той подчерта, че правим малко повече тестове, отколкото в другите балкански държави. Проф. Кантарджиев е категоричен, че броят на тестовете не влияе върху броят на откритите случаи на коронавирус у нас и допълни, че на местата, където има клъстъри броят на заразените достига 20% положителни проби.

Проф. Кантарджиев изказа съболезнования на семейството и близките на починалия лекар от Гоце Делчев и обясни, че медиците са едни от най-застрашените групи в пандемията, защото са на първа линия в битката и затова е редно обществото да уважава усилията им и да прави всичко възможно да ги опази. Той цитира и международно изследване, според което маските намаляват драстично риска от заразяване. По тези данни маските са толкова важни за борбата с коронавируса, колкото и откриването на ваксина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *