Проф. Румяна Коларова разкри кое генерира гняв и нетърпимост у младите хора към сегашното управление!

България отблизо

Голяма част от младите и образовани хора в България са пролетаризирани. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова.

Това се дължи на факта, че те не могат да получат реализация, обясни тя.

„Това допълнително ги мобилизира, генерира гняв, нетърпимост и нетолерантно отношение към сегашната система. Пълно отричане.

Образователният балон, който наблюдаване в българското висше образование и срещу което МОН има последователна политика, характеризира и Западна Европа. Това допълнително създава неудовлетворение, безпокойство и неориентираност на младите и образовани хора. Те не могат да намерят реализация тук.

Истината е, че те не могат да компенсират разхода на житейско време, защото някои са следвали по 10 г., други са теглили заеми, които не могат да върнат тук, а на Запад не могат да се реализират заради кризата“, коментира професорът.

Проф. Румяна Коларова обясни, че това е лявата социална основа на протестите, за което десните партии трябва да потърсят решение.

Организираната от СДС кръгла маса е добра новина, защото дискусията за дясното винаги е била актуална в България, коментира тя.

Подобна дискусия би нормализирала атмосферата и публичните настроения, коментира още тя. Според нея първият голям въпрос е за идентичността на десните организации и до колко българските десни партии са повлияни от явлението радикализация. Автентичната дясна идеология предполага спазването на закона, както и индивидуалната инициатива.

„Дълго време десният популизъм правеше това – заменяше идеята за правила и спазването на процедури, което е в основата на демокрацията, с идеята за идентичност. Всички патриотарски организации, като се започне от ПП „Атака“ и се стигне до другите формации, всички те заменят основния принцип – върховенство на правото, значението на институциите като механизъм за решаването на социални проблеми с идентичност“, коментира тя.

Проф. Румяна Коларова каза още, че иска да види дясна алтернатива на това управление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *