Психолог пророкува: Идва добрият чичко в политиката

България отблизо
”Партиите съвсем целенасочено се опитват да се изчистят от хората, които се колебаят за кого да гласуват, и да достигнат до ситуацията, на която могат да разчитат само на твърдите си ядра. Това е по-прогнозируемо. Проблемът на ПП е, че нямат установено твърдо ядро. Затова видяхме по-лош от предишния им резултат”.

Това каза пред БНР доц. Николай Димитров, социален психолог.

И посочи, че обикновено хората обичат да се асоциират с победителите, защото е по-добре да си от отбора на победителите.

 

„Съмнявам се, че избирателят в момента може да направи достатъчно добра и с критична мисъл преценка дали е по-зле служебно правителство, или е по-добре редовен парламент с редовно правителство.

 

Нашата политическа култура не е на особена висота. Но формално, ако сложим на масата негативите и позитивите от това да има парламент, в който всички са маскари, и да няма парламент, в който всички са маскари, то тогава на обикновения човек му остава рационалното пресмятане – „спестихме един пари за заплатите им“.

 

Трябва да се започне сериозен разговор, за да може обикновеният човек да разбере кое е по-добре“.

 

Психологът коментира, че „Възраждане“ не са чудо невиждано, след като национализмът нито е роден в България, нито ще умре тук, но избирателите на тази партия са хора, които се доверяват на шумното говорене“.

 

„Когато човек е обезверен от настоящето, той се връща към примитива си. Миналото винаги е вълшебно и героично“.

 

По думите на доц. Димитров нещо нетипично за Бойко Борисов е отказът му днес да отговаря на журналистически въпроси:

 

„Това е някаква временна версия на Борисов… Другите нямат полезен ход. Каквото и да направят ПП, те попадат в неговия капан. Ако направят коалиция с ГЕРБ, как ще се явят на местните избори?“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *