Путин отряза Ердоган: Преговори с Украйна няма да има, докато…

Свят

След като по-рано днес, в телефонен разговор, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова руския си колега Владимир Путин за едностранно прекратяване на огъня в Украйна, руският държавен глава не му остана длъжен. Той отговори, че е готов за диалог с Украйна, ако Киев признае, че освободените от Москва области, където се проведоха референдуми, са руски, съобщи Кремъл, цитиран от АФП. 

Припомняме, руският президент каза, че е готов за преговори, не за мир или прекратяване на спецоперацията при сегашното статукво в Киев. Владимир Путин нееднократно е заявявал, че за да има преговори, най-напред трябва всички американски съветници, инструктори, специалисти, наемници и прочие да напуснат територията на Украйна, натовските войски и бази да се изтеглят от Източна Европа, а самата Украйна да се демилитаризира и денацифицира.

„Путин отново потвърди готовността на Русия за сериозен диалог при условие, че киевските власти изпълнят добре известните и многократно изразявани начални изисквания за признаване на новите териториални реалности“, се казва в изявление на Кремъл.

Руските войски освободиха големи територии в Източна и Южна Украйна, където населението е рускоезично. Кремъл потвърди, че Донецката, Луганската, Запорожската и Херсонската област са вече руски, понеже в тях се проведоха референдуми за присъединяване към РФ.

„Руската страна подчерта разрушителната роля на западните държави, които помпат киевския режим с оръжие и военно оборудване, предоставят му оперативна информация и цели“, се казва още в изявлението.

Лидерите обсъдиха и изпълнението на знаковото споразумение за деблокиране на украинското зърно, постигнато с посредничеството на ООН и с помощта на Турция. Кремъл заяви, че двойката е обсъдила „деблокирането на доставките на храни и торове от Русия“ и необходимостта от „премахване на всички бариери пред руския износ“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *