Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени! Опитаха да бламират държавата

България отблизо

Опциите са изключително стеснени.

 

Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

 

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

 

„Има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности“, каза Радев. Винаги, когато един избор е лимитиран, той не може да доведе до най-добрия възможен резултат, добави президентът.

 

След промените в Конституцията всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес, посочи държавният глава. Ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на Конституцията, независимо колко лоши са тези промени, заяви Румен Радев.

 

По думите му разговорите вървят спокойно и конструктивно, и той ще обяви решението си след всички срещи.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *