Радев прати новата Конституция в съда

България отблизо
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради промени в основния закон. На Богоявление държавният глава даде заявка, че това ще се случи днес, а мотивите са обемни.

Секретарят по правните въпроси на държавния глава Крум Зарков посочи, че Президентството ще атакува пред съда частите, в които се урежда начинът на съставяне на служебно правителство, прекратяването на изтекло Народно събрание и възможността министри или депутати да могат да бъдат с двойното гражданство.

В частта съдебна власт под атака ще бъде само невъзможността на президента да участва с указа при назначаване на „тримата големи”.

Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд, след като депутатите приеха промените в края на декември. Тогава държавният глава предупреди: „За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг. Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани с

 

Публично президентът разкритикува и поправката, която допуска българи с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати и министри:

„Мнозинството или не осъзнават в какви рискове ни вкарват или правят тези промени за конкретни хора. Например, да има предварителна индулгенция за хора, които и сега са в управлението, правителството и в парламента или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат, да речем, в управлението при ротация или през следващ парламент“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *