Ревизоро: Оправихме всички язовири, остана само Камчия! Ако премиерът каже, мен утре ме няма!

България отблизо

Ще оцелея докато премиерът не ми поиска оставката или не даде колективна такава. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на въпрос дали ще оцелее до края на мандата в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

„Моята работа е лесна. Премиерът утре казва и мен утре ме няма. Премиерът казва след три месеца- след три, след шест месеца – след шест. Аз съм член на неговия кабинет и по негово предложение съм станал министър, избран от Народното събрание“, каза Емил Димитров.

На въпрос дали не е и по предложение на Красимир Каракачанов министър, Емил Димитров отговори, че няма проблем с Каракачанов. „Докато Красимир Каракачанов е шеф на ВМРО съм доволен. Притеснявам от тези под него“, допълни още министърът на околната среда.

„Тази година критични ни бяха язовир „Студена”, „Дяково”, „Асеновец”, „Жребчево” и „Тича.”. Сега е само един – „Камчия”. Оправихме всичките язовира”, похвали Емил Димитров.

„Заради „Студена” имаше режим. Сега е 22 милиона и още 2 милиона и ще прелее. Няма да го допуснем. Вече захранва всичко в Перник, пък и още един град закачиха – Радомир. Бобов дол щеше да остане без вода заради язовир „Дяково”, в момента е почти 28 милиона”, коментира още министър Димитров.

Вода в язовир „Асеновец” имало за 1 година вода. И то преди зимния сезон, когато ще паднат още дъждове и сняг.

Той обясни, че за язовир „Камчия”, още с първия график, който е подписан през януари, са започнали ограничения. Било е ясно, че за тази година проблем няма, но се е очаквало, ако е суха, проблем да се появи през 2021 г.

„Към „Камчия” ще закачим Порой и Ахелой, ще се изградят довеждащи 2 водопровода”, обясни Димитров. По думите му са отпуснати до 60 милиона лева за това.

 

Ще поискаме от парламента да разсрочи регистрацията на кладенците, каза още министърът на околната среда и водите.

Според него няма нужда да се отлага с два, три пет месеца, а по-добре с една или две години.

„Това разсъждаваме със земеделската министърка. Да дадем на хората възможност да могат да го регистрират. Лошото е, че те винаги чакат последния момент. На едно мнение сме аз, тя и дирекцията на водите в МОСВ, че хората не можаха, трябва да им дадем възможност“, каза още министърът.

На въпрос защо иска водомери в кладенците, министърът уточни, че не може да се прави бизнес и да се иска водата да е безплатна. „Те се опитват покрай разрешението за кладенците да направят: „Аз имам кладенец уж за битови цели, ама го ползвам за бизнес“. Това са до 10 кубика дневно не се заплаща и никога няма да се заплаща“, допълни още министърът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *