Ройтерс: Русия побеждава, украинците са изтощени

Свят

На прага на третата годишнина от инвазията на 24 февруари, Русия на Владимир Путин е в надмощие в конфликт, който съчетава изтощителни окопни битки, напомнящи Първата световна война, с високотехнологична война с дронове с хиляди машини в небето отгоре, пише Reuters, цитиран от „Фокус“.

Както отбелязва агенцията, Москва постигна малки успехи през последните месеци, но обяви голяма победа през почивните дни, когато пое контрола над Авдеевка.

Говорител на 3-та отделна щурмова бригада („Азов“), една от частите, които се опитаха да удържат града за Украйна, разкри, че защитниците са превъзхождани седем към едно.

Reuters разговаря с повече от 20 войници и командири в пехотни, безпилотни и артилерийски части на различни участъци от 1000-километровите фронтови линии в Източна и Южна Украйна.

Макар и все още мотивирани да се борят с руската окупация, те говориха за предизвикателствата пред задържането на по-голям и по-добре снабден враг, тъй като военната подкрепа от Запада се забавя въпреки призивите за повече от украинския президент Володимир Зеленски.

Един командир на взвод, който носи позивната си „Тигър“, изчисли, че само 60-70% от няколкото хиляди мъже в бригадата в началото на конфликта все още служат. Останалите са били убити, ранени или отписани поради причини като старост или болест.

Докато войната в Украйна навлиза в третата си година, пехотата на 59-та бригада е изправена пред мрачна реалност: войниците и мунициите им свършват, за да се противопоставят на руснаците.

Тежките жертви от ръцете на руските сили се допълват от ужасните условия на източния фронт, като замръзналата почва се превръща в гъста кал при необичайно високи температури, което е пагубно за здравето на войниците.

„Времето е дъжд, сняг, дъжд, сняг. Хората се разболяват от обикновен грип или ангина в следствие. Отсъстват за известно време и няма кой да ги замести“, казва ротен командир от бригадата с позивна „Лимузин“. „Най-непосредственият проблем във всяко звено е липсата на хора“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *