Росен Плевнелиев: Радев иска властта на всяка цена, дай Боже да се кротне, иначе…

България отблизо
Винаги има полза от появата на нов политически проект, това е едно чисто демократично упражнение. Виждам да се върви към такъв проект от президента Радев, но няма да е преди евроизборите. Това заяви президентът на България (2021 – 2017) Росен Плевнелиев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Наблюдавам едно интересно съвпадение. Президентът Първанов през третата година на втория мандат излезе и обявява проекта си АБВ, сега Радев прави същото. Това е една голяма грешка“, подчерта той.

„Президентът Радев има политическо поведение, което наричам модела „Сириза“. До края на мандата си той ще държи разделено политическото пространство, за да извлече полза. Това е причината за всички упреци, които отправя. Той иска властта и няма да се успокои, докато не я получи. Президентът Радев се бори за властта, въпреки, че по закон, той представлява, но не управлява държава. На него му се услади две години да управлява държавата и няма да има друг вариант да влезе във властта. Г-н Пеевски, разбирайки намеренията му, се опитва да измести играта“, обясни Плевнелиев.

„ДПС е една системна партия, която е част от политическото пространство на България. Г-н Пеевски печели тройно от този сблъсък. Г-н Пеевски се позиционира и геополитически. Всички знаем за политическите симпатии на Радев към Русия. България се е ускорила към еврозоната, а това е изключително нежелано от руския президент и Русия, защото случи ли се, политическото влияние на Русия в България ще отслабне“, подчерта президентът на България в периода 2021 – 2017 г.

Печелившата роля в момента е в центъра – ролята на балансьор. Това ми показват и действията на г-н Пеевски, да се позиционира в центъра, каза още той.

„Духът на Конституцията казва на президента да не се заиграва с демокрацията. Президентът е президент на всички българи. За него са гласували от всички партии, той е президент и на всички тях. Той трябва да олицетворява единството на нацията във всичките и различност“, припомни Плевнелиев.

Според него ротацията ще се случи. „Ако има отговорен политически елит в България, той ще направи така, че да ни вкара в еврозоната – това е голямата ни цел. Пожелавам от сърце на Мария Габриел и правителството да извършат това историческо действие. Духат силни геополитически ветрове и това може да ни помогне. Трябва да направим всичко възможно, за да влезем през 2025. Имаме шанс“, каза още Росен Плевнелиев.

„Дай Боже някой ден, президентът да се кротне и да бъде по-демократичен, а не лидер на опозицията“, изрази надежда той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *