Румен Овчаров: Трети противоуставен мандат на Корнелия ще е тежка политическа грешка

България отблизо

Изненадващо остро изказване срещу Корнелия Нинова направил днес на пленума Румен Овчаров. В прав текст той заявил, че Нинова трябва да се раздели с председателския пост в БСП и да не си и помисля за трети мандат на върха на партията, разказаха пред Епицентър. бг развълнувани членове на партийното ръководство. 

 

Корнелия, ти тръгна за лидер като алтернатива на Сергей Станишев, не ставай нов Станишев. Репликата, че няма кой да те смени, е най-голямото доказателство, че си за смяна“ – били част от тежките думи на Румен Овчаров по време на заседанието на НС на БСП днес.

 

Според Овчаров „трети противоуставен мандат на Нинова ще бъде тежка политическа грешка“. Единственото нещо, което трябва да прави сегашното ръководство, е да подготви прехода към ново, категоричен бил бившият енергиен министър.

 

Думите ми били провокирани от намеците на Нинова, че може отново да се кандидатира за председател на партията, нарушавайки собственото си правило за два мандата за изборен пост в партията.

На тези местни избори имаме 250 съветници по-малко, в цели региони БСП я няма въобще на политическата карта, а някои от кметовете, които сегашното ръководство брои – не са на БСП“, бил разгромяващият анализ на Овчаров. Да не се опитваме да правим от загубата победа, казал Овчаров и разкрил, че всъщност БСП има с 35% по-нисък резултат и е загубила 160 00 гласа!

 

Според него БСП е загубила своя морален облик и дал пример с

Махатма Ганди, според когото битката е за истината. Това е основата за всеки морал.

 

 

Доверието движи политиката, подкрепял съм Корнелия, но, за съжаление, с Корнелия по-добър резултат няма да имаме„, бил категоричен Овчаров. И дал пример, че Нинова е загубила повече парламентарни избори от всичките й предшественици, взети заедно. Тя постигнала своеобразен рекорд – Нинова има загуба на 5 парламентарни вота, а всички председатели от Лилов насам имат до 3 загуби в битката за Народното събрание.

Овчаров признал заслугите на Нинова за борбата с паралелната държава, за изчистване на клиентелата от партията, но бил категоричен, че БСП няма път напред с нея начело.

Бившият столичен лидер, който подкрепяше Нинова, повторил буквално думите на Кирил Добрев по време на интервюто му пред Нова телевизия тази сутрин. Според Добрев трети мандат на Нинова ще доведе БСП под 4%. Корнелия Нинова освен в политически батак, вкара БСП в тотална юридическа несъстоятелност, като дори не е внесла промени в актуалното състояние на партията и постава под риск легитимността на ръководните органи. По думите на Добрев в момента БСП се държи като партия джудже, присламчвайки се към независими кметове и обявявайки ги за свои, нещо което те после отричат.

 

Днешното заседание на НС на БСП изслушало анализа на Нинова ва актуалната политическа обстановка и запознаване на членовете на НС с публикации в медиите.

 

Борислав Гуцанов направил преглед на резултатите на БСП от местните избори, внушавайки колко добре се е справила партията, което предизвикало впоследствие и острото изказване на Румен Овчаров.

 

По време на заседанието бил допуснат да се изкаже Любомир Черногорски, който не е член на НС на БСП, но поискал да бъде изключен от партията дългогодишният организатор Ивайло Лилов, който пък в момента е шеф на Ел Би Булгарикум. Според Черногорски Лилов трябва да бъде изключен, защото го е уволнил, разказаха членове на пленума.

Изненадващо накрая пред полупразна зала в т. „Разни“ Нинова и Гуцанов предложили над 30 редови социалисти за изключване, заради слаба работа по време на местните избори. Така от партията били изключени почти всички членове на БСП Сливен и БСП Шумен.

 

След това ръководството сменило Георги Пирински като главен редактор на списание “Ново време” и на негово място е издигнат младият кадър Александър Симов.

Пленумът приел Общ организационно политически план за работа на БСП през 2024 г. и правила, на които трябва да отговарят кандидатите за евродепутати от БСП.

Все по-силни са слуховете, че Кристиян Вигенин ще води евролистата на БСП, ако в последния момент не реши да се пробва за председател на БСП. Сигурно място в евролистата щяла да има Цветелина Пенкова, която и в момента е евродепутат, казаха източниците на Епицентър. бг

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *