Румен Радев разговаря с папа Франциск за Украйна и Газа. Войната трябва да спре!

България отблизо

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора, каза пред български журналисти в Рим президентът Румен Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република, което започна вчера. Днес Радев присъства присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В храма светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, а освен това тленните останки на Кирил са погребани именно там.

 

Снимка: БТА

 

Радев добави, че това изисква осъзнаване, много разум и усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка, коментира още президентът Румен Радев пред журналисти в Рим.

 

Снимка: БТА

 

Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, добави държавният глава.

Президентът обясни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“.

 

Снимка: БТА

 

От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е искана среща между него и Силяновска-Давкова в Рим. Той обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той.

Вчера имахме много задълбочен и приятелски разговор с президентите на Италия, Португалия и Гърция, каза още Радев. Аз отдавна от години наред каня президента на РСМ в България. Каня я, разбира се, каза на въпрос дали я кани и сега.

 

Аз намирам като положителен знак стремежът на РСМ към диалог. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим всички спорни въпроси и ще отворим вратата на РСМ към ЕС. Надявам се и моят призив е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, ако не се лъжа, да дойде в България, коментира държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *