Румен Радев твърдо: Трябва да спрем авторитарния произвол!

България отблизо

„Не можем да бягаме от въпросите успя ли проектът, който бе заложен през 1991 г., да изгради демократична, правова и социална държава“?!

И има ли защитни механизми в основния закон, срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол?!

Това заяви Румен Радев в началото на срещата с членовете на правния съвет към президентската институция, и с представители на академичната общност, за необходимостта от промени в Конституцията.

Поводът е обществено известен – моето решение да инициирам широк обществен дебат за конституционния модел на българската Прокуратура в съдебната власт. 

Искам, обаче, да разширим този дебат, да включим тук и правата на гражданите – как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие, контрола върху управлението, върху обществените процеси, още в обръщението си към парламента споменах за евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба в нашата Конституция.

Искам да бъда много правилно разбран. Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност.

Но в същото време ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв – какви са причините, имаме ли системен проблем?

Затова оттук произтича и самият дебат, който искам да отворим. Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват? Затова много се радвам на вашето присъствие тук.

Аз лично, като държавен глава, подхождам много отговорно към всички тези въпроси, защото те са на дневен ред на нашето общество и те искат отговор./Източник epicenter.bg/

Tagged

1 thought on “Румен Радев твърдо: Трябва да спрем авторитарния произвол!

  1. ИСТИНАТА ПО ПРИНЦИП БОЛИ…КОГАТО ОБАЧЕ ИМАШ НАРЦИСТИЧЕН ХАРАКТЕР ….ТОВА Е НЕПОНОСИМО !!! ЛЕЧЕНИЕТО Е ЕДНО, ДА НЯМАШ ВЛАСТ НАД НАРОДА СИ !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *