Румен Радев: Ще пуснем РС Македония в ЕС, но само при едно условие!

България отблизо

Президентът Румен Радев провежда среща с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Президентът приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес.

„Очаквам новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион“, допълни държавният глава.

Радев изтъкна, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в конституцията на РСМ.

Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост. „Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на РСМ в ЕС“, подчерта държавният глава.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие. Отчете, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете страни.

След срещата в президентството, Ковачевски ще проведе разговор и с председателя на парламента Никола Минчев.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.