Русия иска да ни подари евтин ток! Борисов мъдрува!

България отблизо

Строителството на АЕЦ „Белене“ може да започне веднага, когато българското правителство е готово.

Китайската CNNC, американската GE и френската Framatome могат да са конкуренти на „Росатом“ в процедурата. Това се посочва в материалите на пресслужбата на руското правителство, след официалното посещение на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев в България.

По-рано днес стана ясно, че „Росатом“ е готова да участва в търга за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене“ в България на равна нога с другите участници в търга. Това заяви първият заместник-ръководител на правителствения апарат на Руската федерация Сергей Приходко в навечерието на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България.

Русия определя като конструктивно, решението на сегашното правителство на България, което възнамерява да поднови строителството на АЕЦ „Белене“.

„Росатом“ е готова да участва в конкурентни процедури  и може да завърши изграждането на това съоръжение за кратко време, смята той.

Приходко добави, че Русия има най-добрите реактори в света, които отговарят на новите изисквания за безопасност, установени след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“. А „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни електроцентрали в света.

Категорично в полза на „Росатом“ е и фактът, че  основното технологично оборудване на АЕЦ-а е произведено в Русия.

Оборудването вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са извършили голямо количество проектиране и лицензиране.

Всичко това говори в полза на факта, че „Росатом“ е в състояние да осигури завършването на централата за кратко време и да действа като партньор през целия жизнен цикъл на АЕЦ.

Веднага след като България вземе необходимите решения, руската страна ще бъде готова да започне съществени консултации, включително относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата подкрепа.

В информацията се открояват няколко факта. Първо, Русия произвежда най-добрите атомни реактори в света, съобразени с новите изисквания на Международната организация за мирно използване на атома. Второ, Русия е световен лидер в проектирането и изграждането на атомни електроцентрали. Трето, не друг, а Русия е произвела атомните реактори и основното технологично оборудване за АЕЦ „Белене“. Четвърто, атомните реактори и цялото оборудване вече е произведено и се намира в България. Тоест няма да се хаби технологично време, което ще бъде необходимо на другите кандидати, защото те тепърва ще трябва да строят атомните реактори и прилежащото оборудване. Пето, руските специалисти вече са завършили цялото проектиране и лицензиране, необходими за започване на строежа. Шесто, Русия не само може да започне строежа веднага, защото всичко е готово, не само може да го завърши бързо и с най-високото световно качество, но и ще обслужва централата в Белене с ядрено гориво и прибиране на отработеното ядрено гориво. А с това, никой от кандидатите не може да се ангажира. И седмо, Русия обещава, че ще ни подкрепи финансово при строежа на атомната централа, а изплащането на парите ще става постепенно и на етапи.

Такива условия не може да предложи никой от другите евентуални кандидати. Така че не виждаме защо правителството на Борисов още се колебае и не дава зелена светлина на Русия да ни подари евтин ток за бита и промишлеността.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Русия иска да ни подари евтин ток! Борисов мъдрува!

  1. Просто защото личният им интерес е над националния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *