Сергей Лавров отряза Запада: Няма да влезете в Русия през ледените полета на Арктика!

Свят

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не предявяват претенции към Арктика, защото никой няма да влезе в Русия през ледените полета на Сибир и Арктика. Спомнете си как затънаха в снеговете едни други ваши войски, предаде „Франс прес“.

През последните години Арктика се превърна в място на геополитическа конкуренция между страните, които формират Арктическия съвет (Русия, САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), след като глобалното затопляне прави региона по-достъпен.

В сряда и четвъртък ще се проведе заседание на външните министри на осемте страни от Арктическия съвет.

Отдавна е абсолютно ясно за всички, че това е наша територия, това е наша земя„, заяви Сергей Лавров на пресконференция в Москва. Когато беше скована в лед, само ние прокарвахме пътища и нашите ледоразбивачи осигуряваха проходимост за кораби и хора. Руският външен министър добави предупредително: „Ние ще гарантираме с цялата си мощ, че нашето арктическо крайбрежие е сигурно.“

„Позволете ми да подчертая още веднъж – това е нашата земя и нашите води“, добави той.

Но когато НАТО се опитва да оправдае напредването си в Арктика, това вероятно е малко по-различна ситуация и тук имаме въпроси към наши съседи като Норвегия, които се опитват да оправдаят необходимостта НАТО да навлезе в Арктика„, настоя руският първи дипломат.

През февруари САЩ изпратиха стратегически бомбардировачи за учения в Норвегия като част от усилията на Запада за укрепване на военното си присъствие в региона. За първи път от 1980-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 година.

През последните години руският президент Владимир Путин превърна арктическия регион на Русия в стратегически приоритет и нареди инвестиции във военна инфраструктура и добив на полезни изкопаеми.

Тъй като ледената покривка в Арктика намалява, Русия се надява да използва Северния морски път като корабен маршрут за износ на петрол и газ за задграничните пазари.

Лавров ще се срещне с американския си колега Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на министрите на Арктическия съвет в тест за обтегнатите отношения на Москва с Вашингтон.

Въпреки нарастващото напрежение, Русия и САЩ по време на преговорите за климата по-рано тази година отбелязаха известен малък напредък в определянето на Арктика като област на сътрудничество.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *