Русия пише история: Ето как унищожи безследно цяло скривалище за украински бойни ракети!

Свят

Руското министерство на отбраната съобщи, че на 18 март в хода на специалната военна операция в Украйна за първи път е била използвана ултрамодерната хиперзвукова ракета „Кинжал“. 

„Авиационният ракетен комплекс „Кинжал“ с хиперзвукови аеробалистични ракети е унищожил безследно голям подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси на ВСУ в Делятин в Ивано-Франковска област“, уточнява говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков.

Това е първото в световната военна история бойно използване на хиперзвукова ракета.

Трябва да се припомни, че за носител на дадената ракета се използва модифицирана версия на изтребител прехващач МиГ-31К или бомбардировач Ту-22М3М.

„Кинжал“ е най-добрата хиперзвукова ракета в света. Към този момент само Русия и Китай доказано имат подобен клас оръжие.

„Кинжал“ се изстрелва от самолет и има максимална скорост от около 12 000 км/ч. Обсегът е 2 000 километра. Ракетата може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Поради своите характеристики „Кинжал“ е неуязвим за всички съществуващи към днешна дата противоракетни комплекси.

От края на 2017 година 10 самолета МиГ-31К, въоръжени със системата „Кинжал“ са разположени на пилотно бойно дежурство в граничещия с Украйна Южен военен окръг.

МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Изтребителят се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3300 километра.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *