Русия посочи реалните причини за излизането на САЩ от ядрения договор!

Свят

Причините за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие са възстановяването на отбранителния потенциал на Русия, растящата мощ на Китай и разширяването на военнотехническото сътрудничество между тези две страни.

Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, цитиран от „Интерфакс“ и други руски медии.

Убеден съм, че реалната причина за едностранното излизане на Вашингтон от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват – сдържане на Китайската народна република и Руската федерация, обяви Шойгу на форум в Пекин.

По думите му „договорът престана да отговаря на интересите на САЩ на фона на растящата военна и икономическа мощ на Китай, възстановяването на отбранителния потенциал на Русия и разширяването на военното и военнотехническото сътрудничество между двете държави“.

По думите му, Вашингтон предварително се е подготвял да „разруши договора“, създавайки ударни безпилотни самолети, използвани в качеството на ракети-мишени за балистични ракети със среден обсег и разгръщане на пускови установки Mk 41 в Европа. Министърът заяви, че тази версия се потвърждава от изпитанията, които САЩ са провели 16 дни след денонсирането на договора.

САЩ проведоха изпитания на крилати ракети с наземно базиране, които според Вашингтон са поразили цели на разстояние от над 500 километра, обяви Сергей Шойгу.

Министърът допуска, че САЩ могат да разгърнат свои ударни средства, забранени от договора, в Европа и в Азиатско-Тихоокеанския регион, което ще предизвика напрежение и неизбежно ще доведе до надпревара във въоръжаването, увеличаване на риска от конфликт и повишаване на вероятността от възникване на инциденти.

Шойгу предупреди, че държавите, които се съгласят да приемат американски ракети на територията си, ще „станат заложници на американската политика“.

„Русия е против такъв сценарий“, категоричен е руският военен министър и отбеляза, че Москва е готова на диалог за запазване на регионалната стабилност, укрепване на доверието и взаимодействие с всички заинтересовани страни./news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *