Русия разби Германия: Без валидни доказателства твърденията ви са просто лъжи!

Свят

Сергей Лавров отмени визитата си в Германия. Официално посещението няма да се състои заради промяна на програмата на срещите от приемащата страна.

Но експертите смятат, че основната причина за отмяната е отказът на Берлин да предостави на Москва данни от пробите на Алексей Навални. Германия се оправдава със секретния характер на информацията, но предаде проби на лаборатории в Швеция и Франция. Толкова ли са секретни резултатите от тези изследвания и какво всъщност крие Берлин от Москва, пише руското издание „Взгляд“ в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

В понеделник вечерта външният министър Сергей Лавров отмени посещение в германската столица, което вече беше планирано за вторник. Външното министерство обаче обясни, че германците сами са посочили причината за отмяната. Времето за посещението на Лавров, както и форматът на „съвместното му участие с външния министър Хайко Маас в заключителната церемония в Берлин на 15 септември на „кръстосаната“ година на научно-образователни партньорства бяха договорени преди година, припомни външното министерство. След това германците потвърдиха, че всичко е в сила в хода на преговорите на 11 август, когато Маас беше в Москва.

На 3 септември обаче германската страна неочаквано промени програмата на посещението. Общата церемония беше отменена, а времето за разговор между Маас и Лавров бе намалено. На този фон на руското дипломатическо ведомство реши изобщо да се откаже пътуването.

В същото време Лавров разкритикува остро по телевизионния канал RTVI Запада във връзка със случая с опозиционера Алексей Навални.

„Нашите западни партньори просто са излезли извън рамките на всякакво благоприличие, рамките на здравия разум. Всъщност от нас сега се иска да „признаем“. Те ни питат: не вярвате ли на германските специалисти от Бундесвера? Как може да бъде това? Откритията им се потвърждават от французите и шведите. Какво, не им ли вярвате и вие?“ – възмути се Лавров.

По-рано в понеделник Берлин съобщи, че три независими специални лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили наличието на вещество от групата „Новичок“ в пробите на Навални.

„Федералното правителство, заедно с Франция и Швеция, помолиха други европейски партньори да проверят независимо германските данни въз основа на нови проби от г-н Навални. Сега има резултати от тези проверки в специални лаборатории във Франция и Швеция и те доказват германските данни“ – цитира РИА Новости изявление на правителството на Германия.
Самите специалисти на Организацията за забрана на химическото оръжие посетиха берлинската клиника „Шарите“ и взеха тестове от Навални, на базата на правилата на ОЗХО, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Федерална република Германия Мария Адебар. Според нея „това е напълно формална процедура“, подобни въпроси се регулират от правилата на ОЗХО, съобщава ТАСС.

За разлика от шведите и французите, Берлин отказа подобна молба на руснаците миналата седмица, позовавайки се на държавна тайна. Също така беше отхвърлено искане за двустранно предаване на материали за Навални в Москва. В същото време Лавров се оплака, че Русия е заинтересована „ако не директно, то поне чрез ОЗХО, да получи данните, които германската страна по някаква причина толкова внимателно прикрива“.

Германският политолог Александър Рар се опасява, че „по-рано добрите“ отношения между Москва и Берлин сега са се влошили.

„Отмяната на посещението е реакция на Русия на тона, който се чува в изявленията на Хайко Маас. Може би самият Маас, който поиска обяснение от Русия за Навални, вярваше, че говори меко. Но Москва смята този тон за ултиматум“, обясни Рар пред вестник „Взгляд“. Експертът припомня, че напоследък връзките между Русия и Германия се засилват. Пример за това беше не само „Северен поток 2“, но и напредъкът към компромис в преговорите за Донбас и т.н.

„На този фон ситуацията с Навални създаде атмосфера в Германия, наситена с негативни емоции. Следователно Москва смята за най-доброто решение отмяна на посещението. Тази стъпка не е поза. Това не е лесно решение за руската страна“ признава Рар.

„Русия виждаше в Германия надежден партньор, основната държава на Европейския съюз. И сега Германия промени позицията си и всъщност обвинява руските власти, че крият фактите за отравянето на Навални. В същото време е добре известен фактът, че „Новичок“ е на разположение на властите на други страни по света “, припомни политологът.

В Берлин се опитват да направят от Навални олицетворение на борбата за демокрация в Русия, добави Рар.

„Те се опитват да принудят Русия да реорганизира своята външна и вътрешна политика, за да угоди на Запада. И все пак германският канцлер Ангела Меркел не иска да прекъсне отношенията, тъй като в тяхното развитие са вложени твърде много усилия и пари“, отбелязва Рар.

Берлин „разхвърля“ отговорността на своите съюзници

Поведението на германските политици може само да предизвика объркване, казва Иля Духовлинов, лауреат на Международната награда за млади учени по биология „Леонард Ойлер“. „За да говорите конкретно за „Новичок“, трябва да предоставите специфични видове тестове, включително кръвни тестове за активност на холинестеразата. Никой не е предоставял тези анализи на никого и се правят гръмки изявления“, каза ученият пред вестник „Взгляд“.

т гледна точка на Духовлинов твърдението на Министерството на отбраната на ФРГ за секретността на методите за анализ, резултатите от които не могат да бъдат показани на всички, също изглежда много странно. „Аналитичната химия е много точна наука и се преподава във всички университети по света, няма нищо тайно за тези методи, те са изписани в учебниците“, заявява той, добавяйки, че формулите на „Новичок“ са дадени на десетки сайтове в интернет.

Берлин привлича лаборатории от Швеция и Франция по „случая Навални“, но не споделя данните с Русия по очевидни причини, каза Игор Никулин, бивш член на комисията по биологични оръжия, военен експерт.

„Не можете да ни предоставите данни, защото в противен случай фалшифицирането ще бъде незабавно разкрито. Германия се опитва да „разхвърля“ отговорността върху всички – върху Европейския съюз, върху Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Това е опит на Берлин да заяви, че това сме, казват те, не ние, това е нашата атлантическа солидарност. Ясно е, че както френският президент Еманюел Макрон, така и други европейски политици ще използват този коз в преговорите. Навални вече се превърна в разменна монета, лост за натиск върху Русия, за да се искат отстъпки. Може би в Беларус, може би в Украйна, може би някъде другаде“, предполага Никулин.

„Едно е ясно – това е политическа провокация. Времето и мястото на отравянето показват точно това. Някой наистина иска много да спре „Северен поток 2“, поради което се предприемат такива нестандартни мерки. Тук връзката с Русия е много подходяща, защото в съзнанието на западния жител „Новичок“ отдавна е хаштаг“, каза Никулин пред вестник „Взгляд“.

Междувременно, както съобщава „Интерфакс“, състоянието на Навални отново се е подобрило. „Пациентът беше напълно изключен от вентилатора. Той става по-подвижен и за кратко време вече може да стане от болничното легло“, съобщиха в понеделник от берлинската клиника Charite, където се лекува блогърът.

Никулин обръща внимание на факта, че самите германски лекари не твърдят, че Навални е бил отровен с Новичок – политиците го правят вместо тях.

„Ако човек, който е страдал от „Новичок“ не бъде инжектиран с противоотрова в рамките на пет минути, той ще умре. С Навални щеше да стане същото, като с брата на Ким Чен-ун – свиване на зеницата, пяна в устата, конвулсии. Не видяхме нищо подобно при Алексей, той е получил медицинска помощ най-рано 40 минути след отравянето. Следователно заключението само по себе си подсказва, че там не е имало „Новичок“, отбелязва събеседникът на изданието.

„Освен това германските власти твърдят, че това не е самият „Новичок“, а вещество от групата „Новичок“. Но това е съвсем различен въпрос“, продължава Никулин. „Компонентите от тази група се различават по това, че са или малко токсични, или изобщо не са токсични. Ако човек приеме такъв компонент, веществото влиза в действие след няколко часа. То не е смъртоносно, но оставя следи в организма“.

В понеделник случаят с Навални беше обсъден от президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон. Макрон каза, че според собствения анализ на Париж, Навални е „отровен“ с Новичок. В отговор на това, според Кремъл, на Макрон е казано, че „за да се установят реалните обстоятелства около инцидента, се изисква трансфер на биоматериали от германски специалисти в Русия“, официално заключение въз основа на резултатите от тестовете, взети от Навални, както и установяването на съвместна работа с руски лекари.

Същия ден Генералната прокуратура на Русия изпрати ново искане за правна помощ до Федералната служба на правосъдието на Федерална република Германия с искане да предостави информация относно прегледа на Навални от немски лекари. „Настояваме да се удовлетвори това искане“, каза Мария Захарова, говорител на външното министерство.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *